18 Οκτωβρίου 2016

Εποικισμός του ποδαριού-Ένα έγκλημα πολέμου παραγράφηκε στο πόδι

Ιδού, που λύθηκε πανεύκολα ένα από τα δυσκολότερα θέματα, ο εποικισμός, και μάλιστα με παραμονή εποίκων πολύ λιγότερων από εκείνων που προνοούνταν το 2004. Είναι απίστευτο. Το είπε, όμως, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί να είναι απίστευτο. «Σαράντα χιλιάδες, στην ουσία, είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται», είπε. Μόνο 40.000 έποικοι! Και γιατί δεν τους συμφωνούσαμε τόσα χρόνια να φύγει ένας πονοκέφαλος από τους διαπραγματευτές μας; Και που μίλησε ο Πρόεδρος για 90.000, ήταν λάθος, ήταν «δηλώσεις του ποδαριού». Μόνο που πράγματι οι 90.000 είναι πιο κοντά στους αριθμούς του σχεδίου Ανάν (όπως το είπε αρχικά ο Πρόεδρος στη λάθος δήλωση) κι αυτό είναι το παράξενο. Έδιναν αβέρτα «υπηκοότητες» τα τελευταία 12 χρόνια με σαφή στόχο να αλλοιώσουν ανεπιστρεπτί τη δημογραφία, αλλά οι έποικοι μειώθηκαν αντί να αυξηθούν. Περίεργα πράματα. Ούτε η αριθμητική δεν δίνει απαντήσεις. Μάλλον τετραγωνίσαμε τον κύκλο πάλι. Μια απορία, παρεμπιπτόντως: Ο Δημήτρης Χριστόφιας που πρότεινε παραμονή 50.000 εποίκων, θα έκανε εισαγωγή εποίκων για να φτάσει αυτό τον αριθμό; Κι αν ήταν τόσο απλό το ζήτημα όσο το παρουσιάζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γιατί δεν αποδέχονταν την πρόταση Χριστόφια ούτε ο Έρογλου, ούτε ο Ταλάτ;
   Το σχέδιο του 2004, προέβλεπε νομιμοποίηση 45.000 εποίκων, οι οποίοι όμως πολλαπλασιάζονταν με άλλες πρόνοιες. Σύζυγοι Κυπρίων (18.000), 20.000 Τούρκοι μόνιμοι κάτοικοι που εντός τεσσάρων ετών θα είχαν δικαίωμα ιθαγένειας, επιπλέον 18.000 Τούρκοι πανεπιστημιακοί και φοιτητές που θα παρέμεναν ως κάτοικοι Κύπρου, άλλες 10.000 θα παρέμεναν βάσει της ποσόστωσης μετανάστευσης Τούρκων, δηλαδή 111.000 συνολικά Τούρκοι θα νομιμοποιούνταν, τότε. Και οι υπόλοιποι θα αποχωρούσαν. Υπήρχαν και υπόλοιποι να αποχωρήσουν, ενώ σήμερα ξαφνικά είναι μόνο 40.000; Τι μαγειρική είναι αυτή;
Πάντως, τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι φωνές Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, που καταγγέλλουν ότι οι Τ/κ εξαφανίζονται και τους έχουν ξεπεράσει κατά πολύ οι έποικοι. Μόλις στις 16/7/2016, η εφημερίδα Χαβαντίς, έγραφε ότι στα κατεχόμενα κατοικούν περίπου 350.000 άτομα, οι 150.000 είναι Τουρκοκύπριοι και 200.000 Τούρκοι και ξένοι. Το 2009 η Γιενί Ντουζέν έγραφε για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση εποίκων και αναφερόταν στα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού. Πριν πέντε χρόνια, έγραφε, στις Πρώτες Βοήθειες του νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία πήγαν 70.000 - 80.000 ασθενείς ενώ τώρα πάνε 180.000 (25/8/2009). Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τα στοιχεία, διότι το κατοχικό καθεστώς ουδέποτε αποδέχτηκε να γίνει απογραφή πληθυσμού από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό για να ξέρουμε τι μας γίνεται, όπως προνοούσε η έκθεση του Μπούτρος Γκάλι το 1992, και η οποία υιοθετήθηκε και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αν όλο αυτό το χάος μπορεί να απαντηθεί με μια δήλωση του ποδαριού ή και με μια δήλωση μελετημένη, που ως εκ θαύματος ρίχνει τον αριθμό των εποίκων ακόμα και κάτω από εκείνον, που είχε δεχθεί ο προηγούμενος Πρόεδρος, είναι ακόμα μια επιπολαιότητα, που δεν θα έπρεπε να καθησυχάζει κανέναν. Διότι, πρόκειται για ένα μαγείρεμα, που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να παραγράφει ένα επιβεβαιωμένο, και από διεθνείς οργανισμούς με εκθέσεις καταπελτικές, έγκλημα πολέμου, από τα εγκλήματα, μάλιστα, που δεν παραγράφεται με την πάροδο του χρόνου. Το παραγράψαμε μόνοι μας.

Υ.Γ. Η πλάκα είναι που όταν έκανε τη δήλωση το ποδαριού ο Πρόεδρος, κάποιοι έτρεξαν να βρουν επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την παραμονή 90.000 εποίκων. Δεν περίμεναν τη διόρθωση, οι αφιλότιμοι.