07 Σεπτεμβρίου 2016

Η τελευταία ευκαιρία


http://rudaw.net/ContentFiles/244032Image1.jpgΔυσκολίες στην τελική φάση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης ή αντικειμενική αδυναμία της κυβέρνησης Ομπάμα να αναλάβει το κόστος ενός συνολικού συμβιβασμού με τη Μόσχα στη Συρία, που θα έχει όμως ευρύτερες περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις; Την αίσθηση της εμπλοκής που προέκυψε από τις συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ και Ομπάμα - Πούτιν στην Κίνα ανασκεύασαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου προχθές Δευτέρα, ο οποίος επεσήμανε ότι έχει βάσιμες προσδοκίες για συμφωνία των δύο πλευρών εντός των επόμενων ημερών.

Εκεχειρία ανάμεσα στον Ασαντ και τη λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση θα είναι δυνατή μόνον αν έχει υπάρξει ένα συμπεφωνημένο πλαίσιο ΗΠΑ - Ρωσίας για την επόμενη μέρα στη Συρία. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία ολοκλήρωσης της στροφής της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μια στροφή που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013, όταν βρέθηκε λύση για το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ και δημοσιοποιήθηκαν οι μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν, που κατέληξαν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τον Ιούλιο του 2015.
Σημαντικοί σταθμοί ήταν η έναρξη βομβαρδισμών των ΗΠΑ στη Συρία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους το φθινόπωρο του 2014 και έναν χρόνο μετά η εμπλοκή της ρωσικής αεροπορίας στην ίδια περιοχή. Ο χρόνος τελειώνει, καθώς μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Ομπάμα μέχρι την παράδοση της σκυτάλης στις 21.1.17 θα έχει περιορισμένο περιθώριο λήψης κρισίμων αποφάσεων και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδο λίγων μηνών πριν κάνει τις επιλογές του.
Με γνωστή τη μεγάλη αντίδραση της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τον Ιούνιο οδήγησε στην υπογραφή κειμένου που αμφισβητεί την πολιτική Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, οι Ομπάμα - Κέρι έχουν επίγνωση ότι η αναγνώριση της πραγματικότητας ότι στη Συρία υπάρχουν οι δυνάμεις του Ασαντ, οι τζιχαντιστές και οι Κούρδοι, με τη μετριοπαθή αντιπολίτευση να είναι ή φάντασμα ή η μεταμφίεση της Αλ Νούσρα, του τοπικού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, θα προκαλέσει στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας αντιπαράθεση κυρίως με την υποψηφία των Δημοκρατικών, Κλίντον, και το επιτελείο της.
Για να επανέλθουμε στις δηλώσεις Πούτιν, είναι βέβαιο ότι με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ή θα υπάρξει συμφωνία σύντομα, αν όχι τις επόμενες μέρες, τουλάχιστον τις επόμενες εβδομάδες ή θα υπάρξει από αμερικανικής πλευράς ένα πολύμηνο κενό πολιτικής στην περιοχή, με απρόβλεπτες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις, περιφερειακές αλλά και διεθνείς. Οι δυσαρεστημένοι για τη στροφή των ΗΠΑ μετά το 2013 καραδοκούν...
kapopoulos@pegasus.gr