29 Σεπτεμβρίου 2016

Μια κλωτσιά που … ταρακούνησε την Τουρκία

maxresdefault
Μια νεαρή νοσοκόμα, η 23χρονη Αϊσεγκιούλ Τερζή, δέχθηκε βίαιη επίθεση από έναν άνδρα μέσα σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές του μήνα, επειδή φορούσε σορτς. Ο Αμπντουλάχ Τσακιρόγκλου την κλώτσησε στο πρόσωπο φωνάζοντας: «Είσαι ο σατανάς».Την σκηνή της αποτρόπαιας επίθεσης κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, που έδειξε πως τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες παρέμειναν ακίνητοι και σιωπηλοί στις θέσεις τους ενώ η κοπέλα τραυματισμένη κατέβηκε στην επόμενη στάση, πήγε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση.Ο δράστης συνελήφθη για πρόκληση «βαριάς σωματικής βλάβης» αλλά αφέθηκε, λίγο αργότερα, ελεύθερος ξεσηκώνοντας την κατακραυγή του κόσμου της Πόλης, που ανάγκασε τις αρχές να τον συλλάβουν, εκ νέου.

iΑπό τις 12 Σεπτεμβρίου που συνέβη η επίθεση στο λεωφορείο εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωναν καθημερινά με σορτς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Αφίσες με σορτς έντυσαν τους τοίχους των πανεπιστημίων ενώ φωτογραφίες με σορτς ανέβηκαν στα τουρκικά social media με γενικό αίτημα την παραδειγματική τιμωρία του δράστη.
Για τον Σενάλ Σαριχάν βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποστηρικτή των διαμαρτυριών, η λαϊκή κατακραυγή είναι μόνο η αρχή μιας ευρείας κίνησης ενάντια στη μακροχρόνια προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να επιβάλλει συντηρητικές αξίες στην τουρκική κοινωνία.
997_1«Μια ορισμένη νοοτροπία έχει επικρατήσει στην Τουρκία, προσπαθώντας να μαυρίσει όλες τις σφαίρες της ζωής. Μια προσπάθεια είναι σε εξέλιξη για την επιβολή ενός ενιαίου τρόπου ζωής, σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός τμήματος της κοινωνίας, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο είδος ανθρώπων» υποστηρίζει ο Σαριχάν.
20160918-2-19140477-14273337-webnfgtcgyehkim_kcdqbc5cq
Ο ίδιος βλέπει τις διαμαρτυρίες όχι μόνο ως απάντηση στην επίθεση κατά της Τερζή, αλλά ως μια συλλογική απόρριψη των πολιτικών που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), λέει, στηρίζει σε αυτές την πολιτική ρητορική του όλα αυτά τα χρόνια.
Ο τόνος δόθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες δεν μπορούν να είναι ίσοι και ότι οι γυναίκες που απορρίπτουν τη μητρότητα είναι «ανεπαρκείς» και «ελλιπείς».
Σε άλλες… αξέχαστες δηλώσεις, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς είχε προειδοποιήσει τις γυναίκες να μην γελούν δημοσίως ενώ ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου είχε δηλώσει ότι «η μητρότητα είναι η μόνη σταδιοδρομία για τις γυναίκες».
n_95028_1Εν ολίγοις, η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πολιτική ρητορεία που εξοστρακίζει τις γυναίκες που απορρίπτουν τους κοινωνικούς ρόλους που τους έχουν επιβληθεί.
Και οι γυναίκες που βγαίνουν τώρα στους δρόμους διαδηλώνοντας πιστεύουν ότι αυτή η ρητορική μεταφράζεται σε φυσικές επιθέσεις και έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την ασφάλειά τους στους δρόμους.
Δυστυχώς, η ιστορία δεν είναι ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Τουρκίας, όπου η Τερζή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που δέχεται επίθεση για τα ρούχα της ή απλώς για την παρουσία της.
universite-ogrencisi-kizi-doven-zanli-halen-bulunamadisejbvnxvruma7vjjippgjw
Λίγες ημέρες μετά την κλωτσιά κατά της Αϊσεγκιούλ στο λεωφορείο μια άλλη γυναίκα δέχτηκε μπουνιές στο πρόσωπο από δύο άνδρες στη Σμύρνη επειδή δεν δέχτηκε να τους ακολουθήσει, παρόλο που όπως είπαν οι δράστες «φορούσε πολύ κοντό φουστάνι»!
http://insideoutborders.com/2016/09/27/a-kick-which-rattled-turkey/