https://pbs.twimg.com/media/CqhRIV0WEAAb7jy.jpg
Ζητούν να έχουν δικό τους… κράτος, να επιμένουν στην εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί, να διατυπώνουν θέσεις που «φωνάζουν» από μακριά ότι εξυπηρετούν την Άγκυρα και όχι τους ίδιους, αλλά και να διεκδικούν και μερίδιο από την Κυπριακή Δημοκρατία που δεν αναγνωρίζουν. Να είναι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά να μην την αναγνωρίζουν. Να ζητούν να έχουν όλα τα δικαιώματα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά να μην αποδέχονται την ύπαρξή της, να τη θεωρούν «εκλιπούσα». Αυτή είναι η προσέγγιση των εκφραστών του κατοχικού καθεστώτος, που όποτε τοποθετούνται απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία το κάνουν είτε γιατί το ζήτησε η Άγκυρα είτε για να καλοπιάσουν την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, αντέδρασε στην επικείμενη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα Ενέργειας, επειδή όπως είπε «παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων». Ανέφερε πως «οι ενεργειακές πηγές στο περιβάλλον της Κύπρου είναι κοινός πλούτος Ε/κ και Τ/κ», επιβεβαιώνοντας τη λογική πως «τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας».  Δεν μπορούν να τα θέλουν όλα. Δεν γίνεται να εκπροσωπούν την κατοχική δύναμη, να την εξυπηρετούν ως υπάλληλοί της και ταυτόχρονα να ζητούν ίσο μερίδιο σε όλα. Είναι, λένε, «κράτος» και γι' αυτό έχουν τραβήξει και γραμμή για ΑΟΖ μεταξύ «ΤΔΒΚ» και Τουρκίας. Και επειδή είναι χουβαρντάδες παραχώρησαν περισσότερη θάλασσα στο καθεστώς Ερντογάν.
 
Η Κύπρος είναι το κοινό σπίτι των κατοίκων της, όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως αυτό δεν μπορεί να είναι παράρτημα της Τουρκίας. Τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων περνούν μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι διά του κατοχικού καθεστώτος που δημιούργησε και συντηρεί η Τουρκία. Αυτό το κοινό σπίτι μπορεί να έχει μέλλον μόνο εάν δεν έχει εξαρτήσεις από τρίτους. Το κατοχικό καθεστώς, που είναι πλήρως εξαρτημένο από την Τουρκία, λειτουργεί με βάση τις εντολές των αφεντικών του. Οι Τ/κ, οι απλοί πολίτες, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το μόρφωμα.
 
Ανεξαρτήτως τι λένε, πώς λειτουργούν πολιτικά, οι Τουρκοκύπριοι στην πραγματικότητα αντλούν νομιμοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αξιοποιούν πλήρως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία (διαβατήρια, ταυτότητες κ.λπ.) και την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους Ε.Ε. (επιδοτήσεις, οικονομική βοήθεια, πρόγραμμα εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο). Γι' αυτό και θα πρέπει να πεισθούν πως το μέλλον τους δεν βρίσκεται μαζί με την Τουρκία, που ειρήσθω εν παρόδω δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς, αλλά περνά μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να πεισθούν, όμως, δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η συμπεριφορά των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος να τα θέλουν όλα. Και την… προστασία και παρουσία της Τουρκίας στο νησί και μερίδιο, για παράδειγμα, από τον φυσικό πλούτο. Διαφορετικά δεν θα έχουν κίνητρο για λύση.
 

Κώστας Βενιζέλος