25 Ιουλίου 2016

Μεγεθύνεται η καχυποψία του Ερντογάν Προσωπικότητες στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου Του Νίκου Στέλγια

https://desertpeace.files.wordpress.com/2015/11/cswlcm_weaafuc9.png
Ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας φαίνεται να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όπως περιγράφουν πηγές στην «Κ». Από την περίοδο που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Τουρκίας, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν διακρίνεται για την καχυποψία του και την επιφυλακτική στάση που τηρεί απέναντι ακόμη και στους πιο στενούς συνεργάτες και συνοδοιπόρους του.Στον απόηχο της αποτυχημένης αιματηρής απόπειρας πραξικοπήματος, η «Κ» πληροφορείται ότι η καχυποψία του Ερντογάν εντείνεται, και δηλώνει ότι δεν δύναται πια να εμπιστευτεί τους στενούς του συνεργάτες και τα φιλικά του πρόσωπα.Οι υποψίες του κ. Ερντογάν σχετικά με το πρόσφατο πραξικόπημα επικεντρώνονται σε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και σε συνεργάτες, οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να είχαν καταφέρει να εμποδίσουν την εκδήλωση του στρατιωτικού κινήματος.

Υποψίες για τον Χακάν Φιντάν
Ο διευθυντής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της καχυποψίας του κ. Ερντογάν.Για ποιο λόγο ο κ. Φιντάν και η υπηρεσία του δεν προειδοποίησαν εγκαίρως τον Πρόεδρο της χώρας τους; Που οφείλεται η καθυστέρηση σε ότι αφορά την πρώτη αντίδραση της ΜΙΤ και του κρατικού μηχανισμού στο στρατιωτικό κίνημα; Τα συγκεκριμένα ερωτήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Φιντάν.Η «Κ» πληροφορείται ότι σε αυτή την συνάντηση, ο κ. Φιντάν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί και να άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να παραδώσει στο Προεδρικό την επιστολή της παραίτησης του. Την στιγμή που ο κ. Φιντάν λάμβανε αυτή την πρωτοβουλία, στην Άγκυρα, κάποιοι κύκλοι εξέφραζαν την άποψη ότι ο κ. Φιντάν ενδέχεται να απομακρυνθεί από την θέση του και να αναλάβει καθήκοντα πρεσβευτή σε μια πρωτεύουσα της Δύσης ή χώρας, με την οποία η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις.Τελικά, ο κ. Ερντογάν δεν ζήτησε την παραίτηση του κ. Φιντάν. Απεναντίας, ξεκαθάρισε στον ίδιον ότι εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο κ. Φιντάν θα παραμείνει στα καθήκοντα του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της μεταβατικής φάσης και την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Ο προβληματισμός του Ερντογάν για τον Επιτελάρχη Ακάρ
Παρόμοια στάση τηρεί και απέναντι στον Επιτελάρχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Ερντογάν. Διάφοροι συνεργάτες του κ. Ερντογάν πιστεύουν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για τον Χουλουσί Ακάρ να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του.Ο κ. Ακάρ όχι μόνο δεν κατάφερε να εμποδίσει το πραξικόπημα, αλλά ταυτοχρόνως βρέθηκε σε κατάσταση ομηρίας. Κάποιοι συνεργάτες του κ. Ερντογάν προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και αφήνουν πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο του Επιτελάρχη Ακάρ στο πραξικόπημα. Ο κ. Ερντογάν επιλέγει να αποσιωπήσει προσωρινά τους εν λόγω προβληματισμούς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια στην χθεσινή δίωρη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Ακάρ να παραμείνει στα καθήκοντα του και να εστιάσει στην αποτελεσματική δίωξη του Κινήματος Γκιουλέν.Εκτός από τους κ. Φιντάν και κ. Ακάρ και άλλες προσωπικότητες προβληματίζουν και προκαλούν καχυποψία στον κ. Ερντογάν. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στα πλαίσια της προσπάθειας της αντιμετώπισης του πραξικοπήματος, προσωπικότητες όπως ο Αμντουλλάχ Γκιουλ και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, οι εν λόγω συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου δεν απολαμβάνουν πλέον την απόλυτη εμπιστοσύνη του.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία
Την στιγμή που το Προεδρικό εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τον ρόλο που διαδραμάτισαν πολλές προσωπικότητες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις.Μέχρι στιγμής πάνω από 45.000 στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι κ.ο.κ. έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντα τους. Ο αριθμός των συλληφθέντων πλησιάζει πλέον τους 11.000.Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία τονίζοντας ότι πέραν των πληροφοριών, υπάρχουν πλέον και τεκμήρια τα οποία αποδεικνύουν ότι οι συλληφθέντες ύποπτοι για την διοργάνωση και εκτέλεση του πραξικοπήματος έχουν υποστεί βασανιστήρια και σωματικές και λεκτικές κακοποιήσεις από τις διωκτικές αρχές.Την ίδια στιγμή οι Υπουργοί Εθνικής Παιδείας, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας προειδοποιούν ότι έρχονται σαρωτικές εξελίξεις σε διάφορα πεδία. Το τουρκικό κράτος ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκτακτες προσλήψεις για να καλύψει τα μεγάλα κενά που προκύπτουν σε διάφορες κρίσιμες δομές.Μέσα στα πλαίσια του ανοιχτού διαλόγου με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντά σήμερα τον Πρωθυπουργό και τους ηγέτες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.Παράλληλα οι επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών συνεχίζονται. Στα παράλια του Αιγαίου συνεχίζεται το μεγάλο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των πραξικοπηματιών κομάντο. Σε διάφορες πόλεις, οι διωκτικές αρχές, εκτός από στρατιωτικούς και γραφειοκράτες, συλλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και επιχειρηματίες.
Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης και επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=245063