14 Ιουλίου 2016

Τουρκία εναντίον Ευρωκοινοβουλίου: Υποκινεί την τρομοκρατία με φωτογραφίες Κούρδων

http://ia.tmgrup.com.tr/f5c057/645/344/0/44/800/471?u=http://i.tmgrup.com.tr/dailysabah/2016/07/12/1468335211684.jpgΗ διπλωματία της Τουρκίας κατηγόρησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ενθαρρύνει την τρομοκρατία εξαιτίας μιας έκθεσης φωτογραφιών από περιοχές της βόρειας Συρίας τις οποίες ελέγχουν οι Κούρδοι, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να ξεπεράσουν η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες στην προσπάθειά τους να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων.
Η Άγκυρα δεν κρύβει την οργή της για την υποστήριξη χωρών της Δύσης προς τη συριακή ένοπλη οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τα μέλη της οποίας μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την οργάνωση αυτή τρομοκρατική, ερίζει ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και φοβάται ότι οι Κούρδοι θα αποκτήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στα νότια σύνορά της.

Η Ροζαβά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Μια έκθεση 30 φωτογραφιών, υπό τον τίτλο «Η Ροζαβά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», άνοιξε αυτή την εβδομάδα. Ροζαβά στην κουρδική γλώσσα σημαίνει, ακριβώς, βόρεια Συρία.«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε όργανο προπαγάνδας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και ενθαρρύνει την τρομοκρατία με την έκθεση» αυτή, έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η κατηγορία άφησε τον φωτογράφο, τον Τόμας Σμίντινερ, άναυδο.Η διπλωματική προστριβή καταγράφεται σε μια ιδιαίτερα άβολη συγκυρία. Η Άγκυρα προσπαθεί να εξασφαλίσει την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, όμως για να το παραχωρήσουν οι Βρυξέλλες ζητούν να εναρμονιστεί η τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Τουρκία αντιτείνει ότι δεν μπορεί να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης πριν από δύο εβδομάδες η οποία στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους, αλλά και με τους αυτονομιστές αντάρτες του PKK.Το PKK, το οποίο μάχεται εναντίον του τουρκικού κράτους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο Σμίντινερ επισήμανε ότι η έκθεση είναι το αποτέλεσμα επισκέψεων που έκανε στη βόρεια Συρία μεταξύ του 2013 και του 2015 και μια προσπάθεια να δείξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί. Είπε ότι του προκαλεί σύγχυση η άποψη πως κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα.
«Αυτή η έκθεση δεν έχει καμιά σχέση με το PKK, ούτε καν την Τουρκία. Είναι μια έκθεση για τη Ροζαβά, την περιοχή των Κούρδων της Συρίας», επέμεινε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.Πολλές από τις φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, ορισμένες όμως εικονίζουν κούρδους μαχητές και σε μία φωτογραφία εικονίζονται διαδηλωτές να κρατούν ένα πορτρέτο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK.Η Άγκυρα επέκρινε πρόσφατα έντονα την Ευρώπη διότι οι βελγικές αρχές επέτρεψαν σε υποστηρικτές του PKK να διαδηλώσουν κοντά στον χώρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο.