14 Ιουλίου 2016

Τ/κ ηγεσία: Δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος στην Τουρκία Ανακοινωθέν από τα κατεχόμενα για την τύχη των αιχμαλώτων πολέμου Του Νίκου Στέλγια

https://antonispetrides.files.wordpress.com/2012/08/kypros1974.jpg?w=529Η τ/κ ηγεσία έδωσε στην δημοσιότητα ένα ανακοινωθέν, το οποίο αφορά του αγνοούμενους και φέρει την υπογραφή της Γκιουλντέν Πλουμέρ. Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας Ελληνοκύπριος αγνοούμενος στην Τουρκία.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες στον Ε/κ και στον Τ/κ Τύπο κυκλοφορούν αναληθείς ειδήσεις που αφορούν το ζήτημα των αγνοουμένων, την Επιτροπή των Αγνοούμενων, τα μέλη και τις εργασίες της. Για αυτό τον λόγο προέκυψε ανάγκη πληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Οι εργασίες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται με επιστημονικές μεθόδους και οι έρευνες προχωρούν με την υποστήριξη και των δυο κοινοτήτων. Η επιτροπή έχει εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων της με βάση το ετήσιο σχέδιο και τον προϋπολογισμό της. Οι εργασίες της συνεχίζονται σε αυτά τα πλαίσια. Στην νέα περίοδο συμφωνήσαμε για την χρήση των αρχείων. Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να μας οδηγεί αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι θα εντοπιστούν τα σημεία ταφής όλων των υπολοίπων αγνοουμένων. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο που χρησιμοποιείται και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένα σημερινό δημοσίευμα παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με το ενδεχόμενο των εκσκαφών στην Άσσια (Πασιάκιοϊ). Οι έρευνες μας σχετικά με αυτό το σημείο, για το οποίο πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο καιρό, έχουν ολοκληρωθεί.
Με την υποστήριξη του Προέδρου Μουσταφά Ακιντζί η εν λόγω περιοχή έχει συμπεριληφθεί στα σχέδια των εκσκαφών μας. Έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες. Σε λίγο καιρό θα μοιραστούμε με την κοινή γνώμη την ημερομηνία της εκσκαφής.
Το ζήτημα των αγνοούμενων είναι ένα πολύ ευαίσθητο και ανθρώπινο ζήτημα. Αναμένουμε ότι ο Τύπος θα προσεγγίσει με πιο υπεύθυνο τρόπο αυτό το ζήτημα. Επίσης, θέλω να επαναλάβω την έκκληση μας προς τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους για παροχή πληροφοριών σχετικά με τα σημεία ταφής.
Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι όλοι οι αγνοούμενοι βρίσκονται στην Κύπρο. Οι αιχμάλωτοι πολέμου που το 1974 μεταφέρθηκαν στην Τουρκική Δημοκρατία, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, επέστρεψαν στο νησί με την διαμεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος τους κατέγραψε (στην βάση των δεδομένων). Τα σχετικά δεδομένα του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στα αρχεία μας.
Ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, μέλη της Επιτροπής των Αγνοούμενων, είναι καθήκον μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους δυνατότητα της επιστήμης για τις χαμένες οικογένειες (τους αγνοούμενους) των δυο κοινοτήτων».
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=244113