14 Ιουλίου 2016

Ξεκινά η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ Ισραηλινοί πιλότοι επιστρέφουν στην τουρκική αεροπορική βάση του Ικονίου Του Νίκου Στέλγια

http://www.jpost.com/HttpHandlers/ShowImage.ashx?ID=290471
Έξι χρόνια μετά την Υπόθεση Μαβί Μάρμαρα και στον απόηχο της ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, Τουρκία και Ισραήλ ετοιμάζονται να ενώσουν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις τους στα πεδία της άμυνας και της πληροφόρησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, οι δυο χώρες ετοιμάζονται να δώσουν νέα ώθηση στην στρατιωτική συνεργασία τους. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί πιλότοι και τα ισραηλινά μαχητικά ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην τουρκική αεροπορική βάση του Ικονίου.

Ως γνωστόν, από την δεκαετία 90΄ μέχρι το 2010, οι Ισραηλινοί πιλότοι ολοκλήρωναν την εκπαίδευση τους στο Ικόνιο. Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει τον κατάλληλο εναέριο χώρο για να εκπαιδεύσει τους πιλότους του, επωφελείται κατά διαστήματα από τους εναέριους χώρους των γειτονικών χωρών. Μέχρι την Υπόθεση του Μαβί Μάρμαρα, η Τουρκία αποτελούσε τον φυσικό προορισμό των Ισραηλινών πιλότων. Ωστόσο, η αιματηρή επίθεση διέκοψε την συνεργασία.

Πολυδιάστατη συνεργασία
Μέχρι στιγμής, οι δυο κυβερνήσεις δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την επανέναρξη της συνεργασίας των δυο χωρών στο στρατιωτικό πεδίο. Ωστόσο, τουρκικές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επισημάνουν σε αυτό το μέσο ότι μετά την τελική αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, η συνεργασία των δυο χωρών σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.
Οι πηγές μας τονίζουν ότι η όλη υπόθεση δεν περιορίζεται στην εκπαίδευση των Ισραηλινών πιλότων στο Ικόνιο. Υπάρχουν και άλλες διαστάσεις του όλου θέματος, όπως λ.χ. την συμμετοχή του Ισραήλ στις ασκήσεις που διοργανώνουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, την αποστολή Τούρκων αξιωματικών στο Ισραήλ, την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα δυο επιτελεία κ.ο.κ.

Ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών
Την ίδια ώρα υπάρχει και μια άλλη πτυχή του ζητήματος. Στο πεδίο της πληροφόρησης, η συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ έχει ξεκινήσει προ πολλού, δίχως οι δυο πρωτεύουσες να αναμένουν την ανταλλαγή πρεσβευτών. Συγκεκριμένα, στο Ιράκ, στην Συρία και στον Λίβανο, οι αρμόδιες υπηρεσίες των δυο χωρών έχουν ξεκινήσει προ πολλού να ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Στην νέα περίοδο, η συνεργασία επεκτείνεται στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο και στην βόρεια Αφρική.