02 Μαΐου 2016

Κλιμάκωση της παρέμβασης


PKK bombing kills Turkish soldier in the Kurdish regionΟμπάμα και Πούτιν εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να κλιμακώσουν την παρέμβασή τους στη Συρία για να σώσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Προφανώς με την παραπάνω βεβαιότητα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ντε Μιστούρα, τους κάλεσε να παρέμβουν θυμίζοντάς τους ότι η υστεροφημία τους συνδέεται με την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών.
Η καρδιά του προβλήματος είναι η λεγόμενη «μετριοπαθής αντιπολίτευση», οι απαιτήσεις της οποίας πρώτον δεν αντιστοιχούν με τον κοινό παρονομαστή των προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον και της Μόσχας στη Συρία και, δεύτερο και σημαντικότερο, δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, όπου η αντεπίθεση των δυνάμεων του Ασαντ έχει από μόνη της καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους τζιχαντιστές. Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, το περιθώριο ελιγμών τους είναι πλήρως ελέγξιμο από τη Μόσχα, σε ό,τι αφορά τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» η Ουάσιγκτον δεν έχει την ίδια δυνατότητα, καθώς η Τουρκία δρα ως υπεργολάβος με τη δική του ατζέντα.


Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι σαφές, ότι δηλαδή η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία δεν πρόκειται να περπατήσει αν δεν σφραγισθεί η τουρκοσυριακή μεθόριος έτσι ώστε να μην μπορεί η Αγκυρα να στηρίζει, αν όχι να πυροδοτεί, την αδιαλλαξία των «μετριοπαθών». Με άλλα λόγια, περαιτέρω συνεργασία Ομπάμα - Πούτιν και κλιμάκωση της παρέμβασης στη Συρία ίσον περισσότερη, αν όχι πλήρης, απομόνωση της Τουρκίας. Η μεθόριος Τουρκίας - Συρίας, μήκους 911 χιλιομέτρων, μπορεί να κλείσει με δύο τρόπους:

• Πρώτον, να επεκτείνει η Αυτόνομη Κουρδική Οντότητα της Βορειοανατολικής Συρίας τον έλεγχό της σε όλο το μήκος της μεθορίου, μια επιλογή επικίνδυνη, καθώς νομιμοποιεί εν μέρει στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας και δίνει στον κουρδικό παράγοντα ρόλο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που θέλουν για το ορατό μέλλον ΗΠΑ και Ρωσία.

• Δεύτερον, Ομπάμα και Πούτιν να αποσπάσουν ή και να εκβιάσουν τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων για σφράγισμα της μεθορίου με ή χωρίς την παρουσία διεθνούς δύναμης ελέγχου και με κίνητρο που να σώζει τα προσχήματα για την Αγκυρα τον ταυτόχρονο έλεγχο των προσφυγικών ροών, αλλά και το κλείσιμο των οδών στήριξης του ΡΚΚ.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Ερντογάν - Νταβούτογλου θα δώσουν σκληρή μάχη οπισθοφυλακής για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της μεθορίου Τουρκίας - Συρίας, για να μπορούν πρώτον να στηρίζουν την αδιαλλαξία των μετριοπαθών και δεύτερον να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τις προσφυγικές ροές, άλλοτε πιέζοντας και άλλοτε ανακουφίζοντας την ΕΕ!
kapopoulos@pegasus.gr