19 Απριλίου 2016

Ο Ερντογάν έχει νεύρα - Τι φοβάται και φτιάχνει κλίμα με την Γερμανία με αφορμή την σάτιρα του ZDF

Ο Ερντογάν έχει νεύρα - Τι φοβάται και φτιάχνει κλίμα με την Γερμανία με αφορμή την σάτιρα του ZDF - Media
Ο σατιρικός παρουσιαστής του γερμανικού κρατικού καναλιού ZDF Γιαν Μπέμερμαν, πριν διαβάσει το «ποίημα» του στον αέρα, εξήγησε ότι ήθελε να διευκρινίσει τα όρια του νόμου για την ελευθερία του λόγου. Έπειτα απήγγειλε τους γνωστούς στίχους του για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Ως την επόμενη ημέρα, που κατέβηκε το video από το site, είχε ήδη δημιουργηθεί μια σημαντική διπλωματική φασαρία μεταξύ Τουρκίας - Γερμανίας. To πιο πρόσφατο επεισόδιο έχει να κάνει με την απαγόρευση της εισόδου στην Τουρκία σε δημοσιογράφο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Εντάσεις συσσωρεύονταν εδώ και καιρό. Το 2007 η Άνγκελα Μέρκελ εναντιώθηκε στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σνομπάροντας όπως ερμηνεύτηκε και τον Ερντογάν.
Στην συνέχεια, και όσο η διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου γινόταν όλο και πιο αυταρχική, η Μέρκελ συχνά τον επέπληττε για τις επιθέσεις του στον Τύπο και όσους διαφωνούσαν με τις μεθόδους του.
Όμως, το 2015 η Ευρώπη δεν άντεχε πια τις μαζικές ροές προσφύγων μέσω Τουρκίας. Και τότε η Μέρκελ χρειάστηκε την βοήθεια του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα ήταν η γνωστή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Για την συγκράτηση των ροών, η Άγκυρα παίρνει δισεκατομμύρια σε βοήθεια, φρέσκες συνομιλίες για μελλοντική ένταξη στην Ευρώπη και ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ξαφνικά η Άνγκελα Μέρκελ είναι πολύ διστακτική στο να επικρίνει τον Σουλτάνο. Παρά το γεγονός ότι η ένταση από την Άγκυρα διαρκώς ανεβαίνει, όπως ακόμα και σήμερα που απείλησε να τινάξει την συμφωνία με την Ευρώπη στον αέρα αν δεν προχωρήσει το θέμα της βίζας μέχρι τον Ιούνιο.
Με τον αέρα του καινούργιου, αναβαθμισμένου της ρόλου, η Τουρκία κάλεσε τρεις φορές μέσα στις τελευταίες εβδομάδες τον Γερμανό πρέσβη για κατσάδα.

Αρχικά η καγκελάριος, σχετικά με τα σατιρικά τραγούδια για τον Ερντογάν, δήλωσε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή.
Στις 10 Απριλίου, η Άγκυρα, με τον πιο επίσημο διπλωματικό τρόπο, επικαλέστηκε έναν ξεχασμένο κι αραχνιασμένο νόμο της Γερμανίας που χρονολογείται από την εποχή του Κάιζερ ενάντια σε όποιον προσβάλει ξένους αρχηγούς κρατών. Για τις ίδιες κατηγορίες ο Ερντογάν κατέθεσε και προσωπική  καταγγελία.
Θεωρητικά, σύμφωνα με τον νόμο, ο τηλεπαρουσιαστής θα μπορούσε να καταλήξει στην φυλακή για τρία χρόνια, αν η γερμανική κυβέρνηση αποφασίσει την δίωξή του. Το όλο θέμα έχει ξεσηκώσει κατακραυγή στην γερμανική κοινή γνώμη που περιμένει από την Μέρκελ να αποκλείσει τέτοια πιθανότητα.
Η καγκελάριος αποφάσισε να επιτρέψει τον ποινικό έλεγχο του κωμικού από τα γερμανικά δικαστήρια για το αν τελικά προσέβαλε ή όχι τον Ερντογάν. Το Spiegel έκανε τον κωμικό εξώφυλλο, αξιωματούχοι και πολίτες φοβούνται για την διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, η Bild έκανε δημοσκόπηση.

Ο Χιου Ουίλιαμσον, επικεφαλής για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι για την ελευθερία του λόγου στην δικαιοσύνη αντί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το 66% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της Bild διαφωνεί με την απόφαση της Μέρκελ. Οι Σοσιαλδημοκράτες, εξάλλου, δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση με την απόφαση Μέρκελ.
Σύμφωνα με την Welt, όμως, η καγκελάριος το χειρίστηκε σωστά αφού έτσι δείχνει στον Ερντογάν ότι η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Πάντως, με το κοροϊδευτικό του ποίημα ο κωμικός του ZDF πυροδότησε διπλωματική κρίση. Στην Γερμανία ήδη το ονόμασαν «Σκάνδαλο Μπέμερμαν». Για να διαχειριστεί την κρίση η Μέρκελ θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την διπλωματική της μαεστρία. Τα στοιχήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από τον πληγωμένο εγωισμό του Ερντογάν. Μέσα στο κοκτέηλ βρίσκεται η προσφυγική κρίση, η πολιτική για την Συρία, αλλά και η ίδια η ελευθερία του λόγου.

Στο μεταξύ, μια μεγαλύτερη βόμβα είναι στον ορίζοντα. Πολύ σύντομα, κατά πληροφορίες των ΜΜΕ της Αρμενίας στις 2 Ιουνίου, το γερμανικό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για το αν οι μαζικές δολοφονίες Αρμενίων από τους Τούρκους πριν από έναν αιώνα συνιστούν γενοκτονία.
Πέρυσι τέτοιες μέρες, μάλιστα, είχε συζητηθεί πάλι το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο της βουλής και τον Γερμανό πρόεδρο να υιοθετούν τον όρο "γενοκτονία", προκαλώντας και τότε τον εκνευρισμό της Τουρκίας. Αυτό που λείπει είναι το επίσημο ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα από την γερμανική βουλή. Εκεί είναι, λοιπόν, που πρόκειται να τεντώσουν πραγματικά τα νεύρα της Τουρκίας.
... Ίσως γι' αυτό ο Ερντογάν να έσπευσε να σηκώσει τόσο τους τόνους για το σατιρικό εις βάρος του τραγούδι του Γερμανού παρουσιαστή, θέλοντας να περάσει μηνύματα ότι αυτή την στιγμή δεν παίρνει την Γερμανία να τον θυμώνει.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ