14 Απριλίου 2016

Τουρκία: Έκτακτα μέτρα για το ISIS Νταβούτογλου: «Το ISIS θα πληρώσει το αντίτιμο των επιθέσεων» Του Νίκου Στέλγια


Η Τουρκία εντατικοποιεί στα νότια σύνορα της τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τα νέα μέτρα έρχονται στην σκιά των τελευταίων επιθέσεων με ρουκέτες κατά της τουρκικής επαρχίας Κίλις.
Πλέον, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αποδέχονται δημοσίως ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα το Ισλαμικό Κράτος βάλλει κατά της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπόσχεται στους πολίτες του ότι το Ισλαμικό Κράτος θα πληρώσει το αντίτιμο αυτών των επιθέσεων. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια «διαβολική» οργάνωση που σε λίγο καιρό δεν θα έχει αξιοσημείωτη δράση στην περιοχή.


Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ , ο επιτελάχης του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν επισκέφθηκαν το Κιλίς της νότιας Τουρκίας το οποίο τo τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί αλλεπάλληλες ρίψεις ρουκετών από την περιοχή εκτός συνόρων που ελέγχει το ISIS. Σκοπός της επίσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στην περιοχή είναι να εξετάσει τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει ο τουρκικός στρατός στην περιοχή.

Τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες η περιοχή του Κιλίς έχει πληγεί από 34 ρουκέτες με αποτέλεσμα 6 άτομα να χάσουν την ζωή τους και να τραυματιστούν άλλα 23. Οι εκτοξεύσεις ρουκετών αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα την αντίδραση 2000 ατόμων, που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Γραφείο του τοπικού Κυβερνήτη, για την κλιμάκωση των επιθέσεων
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ