14 Απριλίου 2016

Ευρωκοινοβούλιο: Άλλο το προσφυγικό κι άλλο η ένταξη της Τουρκίας

Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της διμερούς συμφωνίας στην οποία τα δύο μέρη κατέληξαν τον Μάρτιο, η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των μεταναστών και των προσφύγων που διαπλέουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα παράτυπα, συμπεριλαμβανομένων και των Σύρων, με αντάλλαγμα περισσότερα κεφάλαια για τη διευκόλυνση της υποδοχής προσφύγων, την άρση της προϋπόθεσης να χορηγείται θεώρηση διαβατηρίου στους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ευρώπη και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, που είχαν βρεθεί σε τέλμα επί μακρόν.

Έγκριση με επικρίσεις 

Το Ευρωκοινοβούλιο, αν και ενέκρινε (με 375 ψήφους υπέρ έναντι 133 κατά) την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας (χώρας υποψήφιας για ένταξη), επέκρινε με σφοδρότητα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα μέλη του ΕΚ «καλούν την Τουρκία να δράσει εναντίον του εκφοβισμού των δημοσιογράφων σε όλες τις μορφές του, να καταδικάσει την διά της βίας και παράνομη κατάληψη πολλών εφημερίδων... και υπογραμμίζει τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του λόγου».
Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές κατέλαβαν ή έκλεισαν πολλές εφημερίδες της αντιπολίτευσης και διέκοψαν τη μετάδοση του σήματος αντιπολιτευόμενων τηλεοπτικών σταθμών τους τελευταίους μήνες, ενώ ένας Γερμανός κωμικός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια προσφυγή της τουρκικής κυβέρνησης στη δικαιοσύνη με την κατηγορία πως προσέβαλε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν «την οπισθοδρόμηση που παρατηρείται σε ορισμένους ουσιώδεις τομείς, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία της συνάθροισης, η ελευθερία της έκφρασης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους του Δικαίου», γεγονός που «απομακρύνει όλο και περισσότερο την προοπτική εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης τα οποία οι υποψήφιες χώρες (προς ένταξη στην ΕΕ) οφείλουν να σέβονται».
Στην έκθεση αναφέρεται και προηγούμενο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Την απέρριψε η Άγκυρα

Από την πλευρά της, η Άγκυρα απέρριψε την έκθεση του ΕΚ: ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, σε δηλώσεις του στη Βιέννη, σημείωσε πως η κυβέρνησή του θεωρεί την έκθεση «χωρίς ισχύ και εγκυρότητα» και θα την επιστρέψει στο Κοινοβούλιο ως απαράδεκτη.
Ο Μποζκίρ κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα είναι οργισμένη ιδιαίτερα διότι επαναλαμβάνονται οι αναφορές στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Όπως είπε, η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την περσινή αντίστοιχη απόφαση ως άκυρη, ακριβώς γιατί ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, επομένως «για τον ίδιο λόγο, θα χαρακτηρίσουμε και τη φετινή απόφαση, ως άκυρη».
Επίσης, υποστήριξε ότι «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ελευθερία του λόγου και ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία».