14 Απριλίου 2016

«Προστάτης» στο εσωτερικό, ΔΝΤ στο εξωτερικό

«Συμφωνώ με ένα μεγάλο ποσοστό από τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
Σταθερά ψηλά κρατά τους τόνους απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορώντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διγλωσσία και ολίσθηση προς ακραίες θατσερικές θέσεις.
«Άλλα λέει εντός και άλλα εκτός» σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Washington Post στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι συμφωνεί με ένα σημαντικό ποσοστό από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τις πλέον ακραίες θατσερικές θέσεις και δηλώνει σύμφωνος με σημαντικό ποσοστό των διαρθρωτικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που απαιτεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, κατηγορούν τον πρόεδρο της ΝΔ πως άλλα λέει εντός της χώρας και άλλα εκτός, αφού την ίδια ώρα που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τα δήθεν αντικοινωνικά μέτρα, στις ΗΠΑ σπεύδει να υιοθετήσει τις πλέον ακραίες θατσερικές θέσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρώντας προφανώς ότι οι Έλληνες είτε δεν καταλαβαίνουν αγγλικά είτε δεν παρακολουθούν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Washington Post θέσεις τις οποίες δεν τολμά να εκφράσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, αλλά τις οποίες με ζήλο εφάρμοσε ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συμφωνεί με ένα "σημαντικό ποσοστό των εργασιακών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα". Δηλαδή, συμφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των μισθών, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων. Συμφωνεί, δηλαδή, με την κατάργηση όσων αποτελούν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, πάνε και ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι δεν προκαλεί έκπληξη η στάση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς «αυτές τις πολιτικές εφάρμοσε στη δημόσια διοίκηση ως υπουργός: απολύσεις, περικοπές και ξανά απολύσεις».
«Ασφαλώς δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά, με θράσος, ψεύδεται ωσάν να απευθύνεται σε αδαείς, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση λόγω της σημερινής διακυβέρνησης - όταν πια έχει γραφτεί στα βιβλία οικονομικής ιστορίας η καταστροφή εθνικού πλούτου που υπέστη η Ελλάδα επί ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» προσθέτουν από την κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως «για μια ακόμη φορά, σε τόσο σύντομο διάστημα, επιβεβαιώνεται ότι η πομπώδης δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα λέει τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδας είναι κενή περιεχομένου. Πρώτα, ζητούσε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δήλωνε τη στήριξή του σε αυτόν και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τώρα, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τα δήθεν αντικοινωνικά μέτρα, και στις ΗΠΑ σπεύδει να υιοθετήσει τις πλέον ακραίες θατσερικές θέσεις».

Άμεση αντίδραση από τη Ν.Δ.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Συγγρού απαντά στα παραπάνω ότι είναι προκλητικό να μιλούν για διγλωσσία αυτοί που υπογράφουν διακήρυξη κατά της λιτότητας και την ίδια ώρα φέρνουν μέτρα 5,5 δισ. ευρώ.«Τα ψέματά τους κοστίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν, χιλιάδες ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη ασφυκτιούν και αγωνιούν για την επερχόμενη φοροκαταιγίδα», προστίθεται στην ανακοίνωση που καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ