17 Απριλίου 2016

ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ «ΜΕΤΩΠΟ» ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ Εβγαλαν... μαχαίρια Ρώμη και Βιέννη εξαιτίας του Προσφυγικού

Εβγαλαν... μαχαίρια Ρώμη και Βιέννη εξαιτίας του ΠροσφυγικούΤου Γιώργου Παυλόπουλου
«Αν επαληθευτεί το σενάριο που θέλει την Αυστρία να μπλοκάρει τα σύνορα στο Μπρένερ για να σταματήσει τους μετανάστες, τότε θα πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό», δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τις πληροφορίες για εντατικά έργα της γειτονικής χώρας στην ομώνυμη διάβαση, τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν στην κατασκευή ενός τείχους, ανάλογου με αυτά που υπάρχουν ήδη σε χώρες των Βαλκανίων και την Ουγγαρία. «Μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας υφίστανται σχέσεις φιλίας, αλλά απαιτούμε να γίνονται σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες», σημείωνε την προηγούμενη μέρα ο Ματέο Ρέντσι, καθώς στελέχη της κυβέρνησής του διαμαρτύρονταν προς τις Βρυξέλλες για τις ενέργειες της Βιέννης.
«Η Κομισιόν είναι πολύ ανήσυχη (...) Η Διάβαση του Μπρένερ έχει ζωτική σημασία για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.», ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, φανερώνοντας ότι, αν μη τι άλλο, η ανησυχία στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό καλά κρατεί. Κι αυτό, παρά τη συμφωνία με την Τουρκία η οποία, εκτός του ότι εφαρμόζεται μόνο κατά περίπτωση και επικοινωνιακά, έχει προκαλέσει κύμα επικρίσεων, ακόμη και εκτός Ευρωβουλής.

Αλλωστε, αν και η «ροή» προσφύγων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί αισθητά, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ιταλία, η οποία φοβάται ότι θα γίνει εκ νέου ο βασικός προορισμός όσων διασχίζουν τη Μεσόγειο -είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα 48ωρο (Τρίτη και Τετάρτη), έφτασαν στις ακτές της περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Μάλιστα, οι συνολικές αφίξεις τον Μάρτιο ξεπέρασαν τις 10.000 έναντι 2.300 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Αυτή είναι και η αιτία για τη σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά της Αυστρίας, η οποία μοιάζει να «ξέχασε» την Ελλάδα και έστρεψε την προσοχή και τα πυρά της προς τους Ιταλούς. Η Βιέννη διαβλέπει ότι ενώ η «βαλκανική οδός» έχει ουσιαστικά κλείσει, είναι πολύ πιθανό να δεχθεί... εισβολή από την πλευρά των Άλπεων, ειδικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι καιρικές συνθήκες δεν θα είναι απαγορευτικές. Έτσι, σχεδιάζει την οχύρωσή της και προκαλεί την αντίδραση της Ρώμης, η επιρροή και σημασία της οποίας στην Ευρώπη είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί του Ρέντσι και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν στη Λιβύη, σημείο εκκίνησης για τα καραβάνια των προσφύγων που κατευθύνονται προς την Ιταλία, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα χειρότερα. Ήδη, την περασμένη Τετάρτη και κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε προειδοποιήσει πως «ο αριθμός των δυνάμει προσφύγων στη Λιβύη είναι εξαιρετικά ανησυχητικός» και κάλεσε σε στενή συνεργασία με τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας, ώστε «να αποτραπούν ανάλογα σενάρια (όπως με την Ελλάδα και την Τουρκία) στο μέλλον».

Βεβαίως, η ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, όπως αποδεικνύει και η «μετέωρη» προσπάθεια εγκατάστασης ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος στην Τρίπολη, ώστε να τεθεί τέλος στη διπλή διακυβέρνηση της χώρας και την ανεξέλεγκτη δράση των ισλαμιστών και των άλλων ένοπλων ομάδων. Σημειώνεται ότι, όπως εκτιμά η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση της Αφρικής, το ISIS έχει διπλασιάσει τις δυνάμεις του στη Λιβύη τους τελευταίους 12-18 μήνες (υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 4.000-6.000), μετά και τα πλήγματα που δέχεται στη Συρία και το Ιράκ από τους βομβαρδισμούς Αμερικανών και Ρώσων. Πρακτικά, ο κίνδυνος να μετραπεί η Λιβύη σε νέα βάση των ισλαμιστών και, την ίδια στιγμή, σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων που θα θέλουν να διαφύγουν στην Ευρώπη, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113979639