17 Απριλίου 2016

Τρικλοποδιά στις διαπραγματεύσεις από Ταγίπ: Αλλάζει πλήρως το παιχνίδι στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος. Φωτογραφία  ΑΡΧΕΙΟΥ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ Του Κώστα Βενιζέλου Η υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας και ψευδοκράτους (2016-2018) και η «πολιτογράφηση» περίπου 35.000 εποίκων ( κάποιοι κάνουν λόγο για 26.000), που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η νέα ψευδοκυβέρνηση, αλλάζουν τα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ξένοι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πως οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας εξουδετερώνουν επί της ουσίας τις διαπραγματεύσεις καθώς εδραιώνουν την εξάρτηση των κατεχομένων και κάνουν βήματα ενσωμάτωσης τους στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί διαβεβαιώνει τους ξένους συνομιλητές του- ακόμη και προ ημερών τους Γερμανούς- ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος γνωρίζει πως η θέση του στη διαδικασία θα είναι μετέωρη.
Η Άγκυρα με πραξικόπημα και διαδικασίες- εξπρές έχει αλλάξει την ψευδοκυβέρνηση καθώς χρειάζεται αμέσως μια μεταβατική «κατάσταση πραγμάτων» για να προβεί σε κινήσεις εκπλήρωσης των στόχων που έθεσε με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως για το καθεστώς της Άγκυρας, των Ερντογάν και Νταβούτογλου, ο στόχος έχει δυο άξονες με το ίδιο αποτέλεσμα: Είτε με λύση είτε χωρίς, το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θέλουν να είναι τουρκική επαρχία. Βαθμηδόν ούτε ως εκπρόσωποι της Τουρκίας, εγκάθετοι διά του κατοχικού καθεστώτος, δεν θα είναι Τουρκοκύπριοι, αλλά θα περάσουν όλες οι εξουσίες στα χέρια των εποίκων.

Στα κατεχόμενα γίνεται λόγος για πρόωρες «εκλογές», τις οποίες τοποθετούν τους επόμενους μήνες. Είναι σαφές πως η Άγκυρας ποντάρει στον Κουντρέτ Οζερσάι, που θα καλύψει το χώρο της δεξιάς, κεντροδεξιάς, πρωτίστως όμως θα είναι ο άνθρωπος που θα εφαρμόσει κατά γράμμα το οικονομικό πρωτόκολλο, χωρίς συζητήσεις και καθυστερήσεις. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως προηγείται με διαφορά των αντιπάλων του γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις των κατεχομένων ( ξεσπάσματα Ταλάτ κατά Οζερσάι). Μέσα σε αυτό το κλίμα, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ενώ οι διαπραγματευτές συνεχίζουν τρεις φορές την εβδομάδα να τα λένε. Αν και δεν αναμένεται ότι από την μεθαυριανή συνάντηση θα διαφανεί το νέο κλίμα στις συνομιλίες, ωστόσο, είναι προφανές πως τούτο θα γίνει πιο αισθητό προσεχώς. Άλλωστε εδώ και μήνες τα βήματα προς τα εμπρός είναι περιορισμένα. Ο κατοχικός ηγέτης συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο Μουσταφά Άκιντζί έλαβε εκ νέου το μήνυμα από την Άγκυρα και καλείται να το διεκπεραιώσει αρχικά με το νέο συνασπισμό της ψευδοκυβέρνησης και στη συνέχεια με τον Οζερσάι. Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά του αξιολογεί τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενώ εδώ και καιρό σημειώνει προς τους συνομιλητές της πως ο ρόλος του Μουσταφά Ακιντζί σε κομβικής σημασίας ζητήματα είναι περιορισμένη.

Υποδεικνύει, μάλιστα, τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της τ/κ πλευράς σε ζητήματα στα οποία διαπιστώθηκε στο παρελθόν συναντίληψη. Το κόστος της συμφωνίας πονοκέφαλος για τους εμπειρογνώμονες ΤΟ υψηλό κόστος που θα έχει η εφαρμογή μιας συμφωνίας στο Κυπριακό αλλά και οι ανησυχίες για το πώς θα λειτουργήσει μια ενιαία οικονομία στην Κύπρο, απασχολούν την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν αναλάβει να διενεργήσουν μελέτες. Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, αν και βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο, αναδεικνύει κάποια στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες. Κυρίως εάν μέσα από τη συμφωνία το κράτος θα φορτωθεί από την αρχή δισεκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών. Η ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας που ασχολείται με την Κύπρο έχει ενημερώσει την περασμένη Πέμπτη, τους δυο διαπραγματευτές και την ομάδα εργασίας για την Οικονομία, για τα πρώτα στοιχεία που αξιολόγησαν.

Σημειώνοντας ότι οι μελέτες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και τονίζοντας το γεγονός ότι δεν έχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα αναφορικά με την οικονομία των κατεχομένων, υποδεικνύουν πως πρέπει να ληφθούν από τους βασικούς παίκτες κάποια δεδομένα υπόψη αναφορικά με την οικονομία. Είναι προφανές πως το ύψος του κόστους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό του εδάφους που θα επιστραφεί καθώς και τις περιουσίες που θα επανακτηθούν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί, με βάση τα δεδομένα στο εδαφικό/περιουσιακό (του σχεδίου Ανάν), υπολογίζουν ότι το κόστος θα ξεπερνά τα 25 δις ευρώ ( κάποιοι το υπολογίζουν στα 33 δις ευρώ). Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που καλείται να δώσει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων προς Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες, που ανέρχονται στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται συναφώς πως η έκταση της γης Ελληνοκυπριακών ιδιοκτητών που βρίσκεται στα κατεχόμενα ανέρχεται στο 1,4 εκατομμύριο σκάλες και των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές στις 413.000 σκάλες. Η Παγκόσμια Τράπεζα θα επανέλθει νέα επικαιροποιημένα στοιχεία καθώς η μελέτη προχωρά. Το ίδιο γίνεται και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ).

 Στη Λευκωσία, όχι όμως στην Άγκυρα
ΔΕΝ περιλαμβάνει ταξίδι στην Άγκυρα το πρόγραμμα της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ.. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, αναμένεται στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης, 19 Απριλίου και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Χάρη Γεωργιάδη και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα. Η Βικτόρια Νούλαντ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ, που ως γνωστό με το «μαγικό ραβδί» της σφράγισε τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, με ένα τότε γρήγορο πέρασμα της από την Κύπρο, αναμένεται μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που χρονικά τοποθετούνται το Νοέμβριο, να αποχωρήσει από τη θέση της. Ως εκ τούτου αυτό αναμένεται να είναι το τελευταίο της ταξίδι, είναι όμως προφανές πως δεν έρχεται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη και πως κάποιος άλλος λόγος την οδήγησε να έλθει στην Κύπρο. Αυτό θα διαφανεί από τις επαφές και συναντήσεις της στη Λευκωσία. Προκύπτει, πάντως, από το πρόγραμμα των επαφών της πως δεν είναι μόνο το Κυπριακό στην ατζέντα των συναντήσεων της.

Πηγή: Τρικλοποδιά στις διαπραγματεύσεις από Ταγίπ: Αλλάζει πλήρως το παιχνίδι στην Κύπρο http://wp.me/p3kVLZ-vSB