05 Δεκεμβρίου 2015

Μέτωπο κατά του Εθνικού Μετώπου

Η Μαρίν Λεπέν σε κομματική συγκέντρωση στην ΛιλΜε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και τους ψηφοφόρους σε κλοιό ασφαλείας, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερους ψήφους σε εθνικό επίπεδο στον πρώτο γύρο: σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Le Monde» το Εθνικό Μέτωπο (FN) θα πάρει 30%, μπροστά από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί (28,5%). Οι Σοσιαλιστές έρχονται τρίτοι με 22%.«Τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, με τη χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εκλογές της Κυριακής λαμβάνουν μια απροσδόκητη ιστορική διάσταση», γράφει η εφημερίδα «Le Parisien», ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας «Le Monde», Ζερόμ Φενογκλιό, χαρακτήρισε σε άρθρο του το κόμμα της Μαρίν Λεπέν μια «απάτη» που «συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα».

Οι κορυφαίες περιφερειακές εφημερίδες, η «La Voix du Nord» και η «Nord Eclair», εξαπέλυσαν μια μεγάλη εκστρατεία χωρίς προηγούμενο για να βάλουν φρένο στην άνοδο της Λεπέν στον βορρά, αμφισβητώντας την ικανότητα του κόμματος να κυβερνήσει την περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais-Picardie, επί σειρά ετών οχυρά των Σοσιαλιστών, που είναι από τις πιο φτωχές της χώρας και μαστίζεται από υψηλή ανεργία.

Έξαλλη η Μαρίν Λεπέν -που αναμένεται στον δεύτερο γύρο να κερδίσει έτσι κι αλλιώς την περιφέρεια, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Γαλλίας- χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον της «σκανδαλώδεις», ένα δεκανίκι για το Σοσιαλιστικό κόμμα.  «Είμαστε μια εφημερίδα που γράφει ειδήσεις και όχι απόψεις», απάντησε η διεύθυνση της «La Voix du Nord».

«Εξετάζουμε και την Αριστερά και τη Δεξιά και δεν υποστηρίζουμε κανένα πολιτικό κόμμα. Αλλά έχουμε πεποιθήσεις και ορισμένες αξίες από τότε που ιδρυθήκαμε στη διάρκεια της Γαλλικής Αντίστασης. Ακολουθούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πλουραλισμού. Οι αξίες μας δεν συνάδουν με την ιδεολογία του Εθνικού Μετώπου και τις συνεχείς στρεβλώσεις του, τις υπερβολές και τις ιδεοληψίες. Δεν έχουμε πει στους ψηφοφόρους τι να ψηφίσουν, αλλά προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποιο είναι το Εθνικό Μέτωπο. Τους υπενθυμίζουμε τις διαφορές στις αξίες και την ίδια ώρα κάνοντας τη δουλειά μας ως δημοσιογράφοι πληροφορούμε τους αναγνώστες μας για το πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου, όπως κάνουμε και με όλα τα κόμματα».

Εάν και τα τρία κόμματα περάσουν στον δεύτερο γύρο, η ακροδεξιά προβλέπεται να κερδίσει στον βορρά και τα νοτιοανατολικά και πιθανώς και σε άλλες από τις 13 συνολικά περιφέρειες της Γαλλίας.
Η Μαριόν Λεπέν Η Μαριόν Λεπέν | AP Photo/Claude Paris
Το νέο πρόσωπο του κόμματος, η ανιψιά της Μαρίν, 25χρονη βουλευτής της Κυανής Ακτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, προβλέπεται να πάει πολύ καλά στον νότο, στην Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, ενώ η δημοσκόπηση της «Monde» έδειξε επίσης δυνατότητα νίκης του FN στη μεγάλη περιοχή της ανατολικής Γαλλίας (Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λωρραίνη), όπου φαβορί θεωρείται το δεξί χέρι της Λεπέν, ο Φλοριάν Φιλιπό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι επίσης αβέβαιο και σε άλλες περιοχές, όπως στη Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ (κεντροανατολικά) και τη Νορμανδία (βορειοδυτικά).Αύριο, στον πρώτο γύρο, οι συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν την περιφέρεια Ile-de-France του Παρισιού, οι Σοσιαλιστές -στελέχη του οποίου προεδρεύουν σε όλες τις περιφέρειες εκτός από μία- μπορεί να κρατήσουν τρεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση σε τέσσερις έως έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η νίκη του στον δεύτερο γύρο στις 13 Δεκεμβρίου προβλέπεται σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, κάτι πρωτοφανές για τη Γαλλία.

«Αποχή σημαίνει ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστών

Μανουέλ Βαλς - Φρανσουά Ολάντ Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς με τον Φρανσουά Ολάντ | AP Photo/Michel Euler
Το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ δεν έχει επωφεληθεί μέχρι στιγμής από την άνοδο της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου μετά τις επιθέσεις. Κλυδωνίζεται από τους διχασμούς της Αριστεράς και τις κακές επιδόσεις στην οικονομία της κυβέρνησης, με ποσοστό ρεκόρ ανεργίας στο 10,2%.
Η Δεξιά ελπίζει να κερδίσει μια πλειοψηφία περιφερειών, αλλά είδε μια φθορά στις προθέσεις ψήφου υπέρ της μετά τις επιθέσεις προς όφελος του FN, του οποίου ο εθνικιστικός και αντιμεταναστευτικός λόγος έπαιξε το χαρτί της απειλής του «ριζοσπαστικού Ισλάμ».Το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των Σοσιαλιστών στον δεύτερο γύρο και των Ρεπουμπλικανών στις περιοχές που ενδέχεται να στραφούν προς την άκρα δεξιά.Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έτοιμος να «κάνει τα πάντα» για να ηττηθεί η Λεπέν, αλλά στη Δεξιά ο Νικολά Σαρκοζί απέρριψε την εκδοχή ενός «ρεπουμπλικανικού μετώπου».Η κινητοποίηση κατά της ακροδεξιάς υπερβαίνει το πολιτικό πλαίσιο: μετά την εργοδοσία στις αρχές της εβδομάδας, δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, το CGT και το CFDT, κάλεσαν τους πολίτες να μην «αυτοπυροβοληθούν στα πόδια» με μια ψήφο στο FN, την οποία χαρακτηρίζουν «αδιέξοδο».