05 Δεκεμβρίου 2015

Η τουρκική «αμέλεια» στα προηγούμενα κοινά σχέδια με την Ε.Ε.

Η τουρκική «αμέλεια» στα προηγούμενα κοινά σχέδια με την Ευρώπη
Το ιστορικό προηγούμενο στα κοινά σχέδια Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες οδηγούν τους Ευρωπαίους να προκρίνουν τη σταδιακή καταβολή της οικονομικής βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία, δηλαδή κάθε δόση να εκταμιεύεται μόνο όταν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις της προηγούμενης.Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να συμμετάσχει σε ένα κοινό σχέδιο με τους ευρωπαίους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. Τις προηγούμενες φορές αφού εισέπραξε τα συμφωνηθέντα ατόνησε τις προσπάθειες. Το ερώτημα είναι αν και τώρα θα επαναληφθεί η ίδια ...αμέλεια.Τον Μάιο του 2012, η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης με την Frontex, να ενισχυθεί η συνεργασία για τη σφράγιση των συνόρων της Ευρώπης και έλαβε πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2007 ως το 2013, για να βελτιώσει τα δικά της κέντρα κράτησης.
Τον Δεκέμβριο του 2013, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που την υποχρεώνει να παίρνει πίσω όλους τους Τούρκους ή τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται στις χώρες της Ε.Ε. από την τουρκική επικράτεια. Ο νόμος για τους αλλοδαπούς και την Διεθνή Προστασία τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2014, εναρμονίζοντας την τουρκική νομοθεσία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που διέπουν τους αιτούντες άσυλο. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα και η Αθήνα ήταν εναρμονισμένες όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση.

Με την συμφωνία της Κυριακής, η Άγκυρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να υλοποιήσει ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με κύρια προτεραιότητα τη φύλαξη των συνόρων της. Παράλληλα λαμβάνει οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται επακριβώς η χρονική διάρκεια για την οποία εκταμιεύεται το ποσό αυτό. Η τουρκική αντιπροσωπεία ζητούσε αρχικά 3 δισεκατομμύρια ετησίως, αίτημα που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι «28».Επειδή όμως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο οι Ευρωπαίοι σκέφτονται να ακολουθήσουν την ανάλογη πρακτική με εκείνη της εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης. Δηλαδή για τον τρόπο εκταμίευσης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που «έχει λαμβάνειν» η Τουρκία το πιθανότερο είναι να προκριθεί η σταδιακή πληρωμή, δηλαδή η κάθε δόση να εκταμιεύεται μόνο όταν διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις της προηγούμενης δόσης.

Το σίγουρο είναι ότι η υλοποίηση της συμφωνίας και για την Άγκυρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τα 2,2 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, μόνο το 14% ζει σε προσφυγικά καταλύματα. Οι υπόλοιποι ζουν διάσπαρτοι στη χώρα. Με το κοινό σχέδιο δράσης η Τουρκία αναλαμβάνει την υποχρέωση να δρομολογήσει δράσεις, ώστε ένα τμήμα των προσφύγων να ενταχθεί στην τουρκική κοινωνία.
Πηγή: Premium.partiritis.gr