29 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκία: Ερευνα κατά του Ντεμιρτάς άρχισε εισαγγελέας Για δηλώσεις του περί της αυτονομίας των Κούρδων

Τουρκία: Ερευνα κατά του Ντεμιρτάς άρχισε εισαγγελέαςΤούρκος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του αρχηγού του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς σχετικά με δηλώσεις για την αυτονομία των Κούρδων που φέρεται ότι έκανε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Χθες, Κυριακή, έπειτα από μια διήμερη συνεδρίαση κουρδικών οργανώσεων στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε το HDP, ο Ντεμιρτάς διατύπωσε έκκληση για την αυτονομία των Κούρδων.«Η δίκαιη αντίσταση του λαού μας έναντι των πολιτικών που υποβαθμίζουν το κουρδικό πρόβλημα, είναι ουσιαστικά αίτημα και αγώνας για τοπική αυτοδιακυβέρνηση και τοπική δημοκρατία» αναφέρουν οι οργανώσεις στην τελική ανακοίνωσή τους.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=765195

Βολές Ερντογάν κατά του HDP για την κουρδική αυτονομία

Βολές Ερντογάν κατά του HDP για την κουρδική αυτονομία

Ξεκάθαρα υπέρ της νομικής διώξης του αρχηγού του φιλοκουρδικού HDP, Σ.Ντεμιρτάς, τάχθηκε ο τούρκος πρόεδρος, με φόντο τις δηλώσεις του πρώτου για κουρδική αυτονομία -την ώρα που τα νοτιοανατολικά της χώρας μοιάζουν με ημι-εμπόλεμη ζώνη.

Η τουρκική εισαγγελία άνοιξε έρευνα σε βάρος του Σελαχετίν Ντεμιρτάς επειδή σε αναφορές του το Σαββατοκύριακο είχε μιλήσει για «τοπική αυτοδιακυβέρνηση και τοπική δημοκρατία» σε συνεδρίαση στο Ντιγιάρμπακιρ.

«Ο νόμος και ο λαός θα τους δώσουν ένα μάθημα» είπε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας.

Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ντεμιρτάς «σαφή πρόκληση», ενώ υποστήριξε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία «θρέφουν την όρεξη των κούρδων ενόπλων εναντίον της (τουρκικής) εθνικής ενότητας».

Με φόντο την κατάσταση στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να απομονώσει το HDP με κινήσεις όπως την ακύρωση συνομιλιών για το ζήτημα της συνταγματικής μεταρρύθμισης.