26 Νοεμβρίου 2015

Αναπτύσσεται η ρωσική «απάντηση» στην Τουρκία και είναι σκληρή – Να εγκαταλείψουν την Τουρκία ζητάει από τους Ρώσους το Κρεμλίνο

Σύνολο σκληρών μέτρων κατά της Τουρκίας ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ρωσία, αντιδρώντας στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 και σε μία ενέργεια που δημιουργεί έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης, ζητάει από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Η ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε για τρομοκρατικό κίνδυνο στην τουρκία και το υπουργείο εξωτερικών της χώρας καλεί τους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία να επιστρέψουν στη Ρωσία.
«Λόγω της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και συστήνουμε σε εκείνους που βρίσκονται στην χώρα αυτή για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ με δελτίο Tύπου.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική» όπως χαρακτήρισε, ενέργεια της Τουρκίας.

Τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση των δηλώσεων τόσο του Ρώσου προέδρου, όσο και των Ρώσων αξιωματούχων που χαρακτήρισαν «απερίσκεπτες και εγκληματικές τις ενέργειες των τουρκικών αρχών». Ο Μεντβέντεφ είχε προϊδεάσει για τις συνέπειες τονίζοντας ότι η ενέργεια της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις σε τρία επίπεδα.  «Πρώτον, μια επικίνδυνη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η Τουρκία έχει αποδείξει με τις δραστηριότητές της, στην πραγματικότητα, την προστασία των αγωνιστών του «ισλαμικού κράτους» κάτι το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη. Τρίτον, υπονόμευσε πολλές σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της στην οικονομία και στον ανθρωπιστικό τομέα. Αυτή η ζημιά θα είναι δύσκολο να επουλωθεί» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σήμερα Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας έκανε σαφές ότι η «απάντηση» της Ρωσίας θα είναι σκληρή. Τα μέτρα που θα λάβει η ρωσική κυβέρνηση θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.Ο Μεντβέντεφ κάλεσε την κυβέρνηση «να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, αντιδρώντας στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας».«Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες», διευκρίνισε.
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί πως κοινά πρότζεκτ μπορεί να ανασταλούν, να αυξηθούν οι δασμοί, να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο όπως και των τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απασχόληση τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε σε πιθανούς περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικών διατροφικών προϊόντων, ενώ το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει από σήμερα το πρωί μια ενίσχυση των ελέγχων, επισήμως για υγειονομικούς λόγους.Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν», προειδοποίησε.Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου TurkStream.Ο Ουλουκάγεφ δήλωσε πως τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους της στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας, δύο ημέρες μετά τη συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία.Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επικαλείται τον υπουργό Γεωργίας Αλεξάντρ Τκατσόφ που κάνει λόγο για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους τούρκους παραγωγούς», οι οποίες μπορεί να αφορούν το 15% των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα.Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων Rosselkhoznadzor να ενισχύσει τους ελέγχους έπειτα από την έρευνα του υπουργείου Γεωργίας που έδειξε ότι σχεδόν το 15% των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία δεν πληρούν τους ρωσικούς κανονισμούς. Η Τουρκία εξάγει κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα κρέατος στην Ρωσία.

Μεγάλους φόβους για το εμπόριο εκφράζουν Τούρκοι αγρότες. Η Ρωσία αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη αγορά για την Τουρκία, και ως εκ τούτου, αναλογικά με τα πρόσφατα γεγονότα, Τούρκοι παραγωγοί ανησυχούν για ένα πιθανό απότομο φρενάρισμα στην οικονομική εταιρική σχέση με τη Ρωσία.Ταυτόχρονα αυξάνονται οι φωνές στη Ρωσία που καλούν τους Ρώσους να μποικοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα και να μην κάνουν διακοπές στην Τουρκία. Με άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βερονίκα Κρασενίνικοβα γενική διευθύντρια του Ρωσικού Ινστιτούτου Έρευνας και Πρωτοβουλιών για την Εξωτερική Πολιτική, σκιαγραφεί το κλίμα στη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και το θάνατο του ενός εκ των δύο πιλότων. Η Κρασενίνικοβα τονίζει ότι πλέον «ούτε λόγος να γίνεται για διακοπές στα τουρκικά θέρετρα. Δεν ξεκουραζόμαστε σε κείνες τις χώρες που σκοτώνουν τους πιλότους μας. Και δίνουν το έδαφός τους για την προετοιμασία και τη μεταφορά ή και την ανάπαυση των τρομοκρατών» τονίζοντας ότι οι Ρώσοι μπορούν να πηγαίνουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα. «Μπορούμε» προσθέτει «να σταματήσουμε να αγοράζουμε ό,τι γράφει «Παραγωγή Τουρκία». Για ποιο λόγο να επιδοτούμε εχθρική προς εμάς χώρα; Τα πάντα που παράγονται στην Τουρκία παράγονται και στην Ελλάδα» και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν είναι μία αμερικανική μαριονέτα και θα έχει απαξιωμένο τέλος.

Σύμφωνα με το ellada-russia.gr, site Ελλήνων ανταποκριτών στη Μόσχα «οι αρχές της Κριμαίας έχουν παγώσει περίπου 30 τουρκικές επενδύσεις», σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της Κριμαίας Ρ. Μπάλμπεκ. «Οι εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν» δηλώνει μεταξύ άλλων  Το αζέρικο APA, μεεταδίδει  ότι το Αζερμπαϊτζάν ανακαλεί τον Γενικό Πρόξενό του στην Κωνσταντινούπολη, Hasan Zeynalov καθώς και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΣΕΠ, δηλαδή τον Οργανισμό για Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου. Είναι τυχαία η χρονική στιγμή; Νωρίτερα ανακάλεσε και κομμάτια διπλωματικής εκπροσώπησης από άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες(Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν), αλλά και Εσθονία, Αργεντινή

Εξελίξεις στο διπλωματικό μέτωπο
Ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα επιτέθηκε στην ηγεσία του τουρκικού κράτους, επισημαίνοντας η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις σχέσεις των δύο χωρών σε αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι αναμένει την απολογία της Τουρκίας για την κατάρριψη του αεροσκάφους.Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ρωσικό αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ούτε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη χώρα αυτή.«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους της έγινε σε Συριακό έδαφος και ότι οι πιλότοι δεν παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.  «To Ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 δεν παραβίαζε τον Τουρκικό εναέριο χώρο, το όλο περιστατικό με την επίθεση εναντίον του είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Οι Ρώσοι επίσης διαψεύδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι υπήρξε προειδοποίηση πριν από την κατάρριψη. Ο διασωθείς πιλότος ‪του ‎Su24, με δηλώσεις από την ρωσική βάση στη Συρία διαψεύδει τον Ερντογάν και την Τουρκική ηγεσία. «Μας χτύπησαν εντός ‪της Συρίας, χωρίς ηχητική ή οπτική προειδοποίηση. Θέλω να εκδικηθώ το σύντροφό μου», επισημαίνει οργισμένος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία και η ρωσική πλευρά διέψευσε χθες πληροφορίες ότι έχει οριστεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη πρωτοβουλία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά ακόμη και για συμφωνία των δυο Υπουργείων να διοργανώσουν μια συνάντηση στην Άγκυρα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι ενδεικτικές «όσον αφορά την ειλικρίνεια τους, σε όλα όσα ακούμε από την Άγκυρα», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Είναι έντονη η φημολογία που αναπτύσσεται στα ρωσικά μέσα τις τελευταίες ώρες ότι η Μόσχα ακυρώνει τη ρωσοτουρκικό σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη που επρόκειτο να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο επίσημα δεν υπάρχει ακόμα κάποια ανακοίνωση.Στη ρωσοτουρκική διαμάχη μπήκε και η Ελλάδα καθώς στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αναφέρεται ότι «η Αθήνα κατανοεί με ιδιαίτερο τρόπο την προκλητική πολιτική λόγω των τακτικών, πολυάριθμων & συνεχιζόμενων επί χρόνια παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Άγκυρα».Σήμερα Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος συναντά ‪τον πρόεδρο Πούτιν. Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την στήριξή της στην γαλλική πρόταση για κλείσιμο των συνόρων Ρωσίας και Τουρκίας.

Ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ρωσία ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία καθώς ρωσικά μαχητικά θα συνοδεύουν τα βομβαρδιστικά ρωσικά αεροσκάφη για να προστατεύονται από περιπτώσεις που υπάρξει εμπλοκή με μαχητικά, όπως συνέβη στο περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού. Ο πρόεδρος  Πούτιν είπε πως ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 θα σταλεί στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, μετέδωσαν το Interfax και άλλα πρακτορεία ειδήσεων.Χθες τα ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Συρία στοχεύοντας εκεί που πονάει περισσότερο τους τζιχαντιστές και τους συνεργούς τους, στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 141 εξόδους και κατέστρεψαν 472 στόχους των τρομοκρατών στις περιοχές του Χαλεπίου, της Δαμασκού, του Ιντλίμπ, της Λατάκια, της Χάμα, της Χομς, της Ράκα και του Ντείρ Εζόρ», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν περισσότερα από 80 βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου και ένα διυλιστήριο που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.
altsantiri.gr