26 Νοεμβρίου 2015

Προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας από Τσίπρα-Νετανιάχου

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ισραήλ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποδεχόμενος προηγουμένως τον πρωθυπουργό στάθηκε στις προκλήσεις και τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι είχαν πολύ παραγωγικό διάλογο, με «σύμπνοια πνεύματος» που απορρέει από «μία φυσική εγγύτητα πολιτισμών». Αναγνώρισε τις προσπάθειες της χώρας για να μεταρρυθμιστεί και να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και υποστήριξε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει και θα πετύχει τους στόχους της. «Θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει. Θεωρούμε ότι όλοι εμείς ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και θα προσκαλέσουμε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που χαρακτήρισε τις επενδύσεις «καλές και για την Ελλάδα, αλλά και για το Ισραήλ και διεθνώς».

Στη συνομιλία τους οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας στον τουρισμό, το  διατροφικό τομέα, τις θαλάσσιες μεταφορές.«Υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα, όπως αυτός του πολιτισμού, αλλά και να ανοίξουμε συζήτηση σε κρίσιμους τομείς, όπως της ενεργείας και της ανάπτυξης», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα της συνάντησης ήταν οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε έρευνα, εξόρυξη, και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Διαπιστώσαμε ότι εκτός από ουσιαστικότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων στις δύο χώρες, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και στην αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού των χωρών», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να πρυτανεύσει ο διάλογος και η λογική συνεργασίας αντί του φόβου και της επιθετικότητας απέναντι στο διαφορετικό, αλλά και να διαφυλαχτεί η ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών στη Μέση Ανατολή. Μίλησε επίσης για την ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας και αντιμετώπισης του  κινδύνου εξάπλωσης τζιχαντισμού και απαραίτητων διπλωματικών ενεργειών για τον τερματισμό πολέμου στη Συρία εκφράζοντας προβληματισμούς για την κλιμάκωση της έντασης.
Τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκείμενου να τεθούν επί τάπητος σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για μία σειρά  διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας - Ισραήλ τον Γενάρη του 2016.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η προετοιμασία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Ισραήλ για την επιτυχή έκβαση της Διακυβερνητικής Συνάντησης του προσεχούς Ιανουαρίου, θα αρχίσει άμεσα. Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα , ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας, δεδομένης της σταθερότητας που επικρατεί στην δυνητική πορεία του αγωγού προς την Ελλάδα.

Επίσης, συζήτηση έγινε για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.
Τσίπρας Κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδείας | AP Photo/Sebastian Scheiner

Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στο μουσείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα. Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει».
Υπογράμμισε ότι  πρέπει «να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».
Τέλος, ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».