14 Νοεμβρίου 2015

Τζαράμπλους: Καταγράψτε με προσοχή το όνομα αυτής της συριακής πόλης Του Νίκου Στέλγια

https://alnafoorah.files.wordpress.com/2015/02/1502-conflict-map-ypg-isis-2.png«Οι Αμερικάνοι και οι δορυφόροι τους πραγματοποιούν το ένα λάθος μετά το άλλος. Αντί να υπερασπιστούν το δυτικό κομμάτι της Συρίας, το οποίο θα μπορούσε να απελευθερωθεί με σχετική ευκολία κατά τις επόμενες εβδομάδες, τρέχουν πίσω από σενάρια και σχέδια, τα οποία είναι προϊόντα φαντασίας». Η συγκεκριμένη επισήμανση έρχεται από μια ρωσική πηγή, η οποία γνωρίζει πολύ τα δρώμενα του κόσμου των μυστικών υπηρεσιών και φέρει στις πλάτες του εμπειρία και ιστορίες από την περίοδο του Πρώτου Ψυχρού Πολέμου.Η πηγή μας ασκεί δριμύτατη κριτική στην Ουάσιγκτον και στις περιφερειακές δυνάμεις, οι οποίες ανταγωνίζονται η μια την άλλη, για να εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα. Κατά την άποψη της, η αμερικανική στρατηγική για την Μέση Ανατολή έχει καταρρεύσει. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να καθορίσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις στην Συρία, στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή. Οι περιφερειακές δυνάμεις, επωφελούνται από τις αδυναμίες της Ουάσιγκτον για να προωθήσουν τις «εθνικές ατζέντες» τους. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

«Η περίπτωση της Τουρκίας βγάζει στην κυριολεξία μάτι. Οι Τούρκοι παίζουν ένα είδος ανταρτοπόλεμου με τις ειδικές δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να προβάλλουν τα συμφέροντα τους στην Συρία», σημειώνει η πηγή μας, η οποία προσθέτει: «Ο Ερντογάν και οι άνθρωποι του έχουν δυο στόχους:  Ένα φιλοτουρκικό καθεστώς στην Δαμασκό και την αναχαίτιση της δυναμικής του κουρδικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι της Συρίας».Σύμφωνα με την πηγή μας, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι παρά την αποτυχία ως προς την επίτευξη του πρώτου στόχου της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την εκπλήρωση του δεύτερου στόχου τους. Η επιβεβαίωση της συγκεκριμένης πληροφορίας έρχεται από ένα άτομο, από τον κύκλο του τουρκικού Προεδρικού, τον δημοσιογράφο Αμντουλκαντίρ Σελβί. Χθες, ο κ. Σελβί ανακοίνωσε στην τουρκική κοινωνία ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική εκστρατεία για την κατάληψη της συριακής πόλης Τζαράμπλους, μια πόλη, η οποία στο βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας ενώνει το Κομπάνι με το δυτικότερο κουρδικό καντόνι, το Άφριν.

Το Τζαράμπλους στολίζει τα όνειρα της Τουρκίας και των Κούρδων. Έχει στρατηγική σημασία. Οι Κούρδοι, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του, στοχεύουν σε ένα νέο, ενιαίο, αυτόνομο δυτικό Κουρδιστάν, στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Η Άγκυρα δίνει αγώνα δρόμου για να εμποδίσει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Προειδοποιεί τους Κούρδους ότι είναι έτοιμη να πλήξει τους κουρδικούς στόχους αν ληφθούν πρωτοβουλίες δίχως την συγκατάθεση της. Ακόμη, προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα. Σε συνεργασία με το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και φυσικά της ΗΠΑ στρώνει ένα στρατιωτική σχέδιο για το Τζαράμπλους. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τα εξής: Μονάδες του λεγόμενου Στρατού της Ελεύθερης Συρίας, τις οποίες θα απαρτίζουν Άραβες και Τουρκομάνιοι –όχι Κούρδοι και Χριστιανοί- θα εισβάλλουν στο Τζαράμπλους από διάφορες κατευθύνσεις και κυρίως τα τουρκικά εδάφη. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα παρέχει αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση. Στην συνέχεια, στην εν λόγω πόλη θα εδραιωθεί μια νέα, μεταβατική διοίκηση-δορυφόρος των ΗΠΑ και της Άγκυρας.

Σε περίπτωση που πετύχει το προαναφερόμενο σχέδιο, σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα θα έχει δημιουργηθεί μια φιλοτουρκική διοίκηση, η οποία θα ανακόψει την προέλαση των Κούρδων προς τα παράλια της Συρίας. Σε περίπτωση αποτυχίας, μεγάλες περιπέτειες θα αναμένουν την Ουάσιγκτον, την Άγκυρα και τους συνεργάτες τους.«Δημιουργούν σχέδια με βάση τα καπρίτσια και τις ιδεολογικές αγκιστρώσεις τους», σημειώνει η πηγή μας. Κατά την άποψη της, «εκτός απροόπτου θα πρέπει να αναμένουμε μια νέα αποτυχία της δυτικής συμμαχίας». Για ποιο λόγο; «Για έναν και μοναδικό λόγο», απαντά η ίδια: «Εξαιτίας των καπρίτσιών της Άγκυρας, το νέο σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει τους Κούρδους. Επίσης, εξαιτίας των εμμονών των Αμερικανών δεν προβλέπεται συνεργασία με την Ρωσία. Έτσι οδηγούμαστε σε νέες περιπέτειες με έναν ορατό κίνδυνο: Οι απρόβλεπτες συνέπειες των πειραματισμών των Τούρκων και των Αμερικανών ενδέχεται να ανεβάσουν τους τόνους στις σχέσεις της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν με την Δύση».

Ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο επιτυχίας του νέου σχεδίου της δυτικής συμμαχίας και των «δορυφόρων» της, το σίγουρο είναι ένα και μοναδικό: Το όνομα της συριακής πόλης Τζαράμπλους θα πρέπει να το καταγράψουμε με μεγάλη προσοχή στα σημειωματάρια μας. Η συγκεκριμένη πόλη ενδέχεται να κρατά στα χέρια της την μοίρα μιας ολόκληρης περιοχής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ