14 Νοεμβρίου 2015

«Διαμάντια» στη νέα πολωνική κυβέρνηση Εμπάθεια και συντηρητισμό στα μέλη της διακρίνουν στελέχη της ΕΕ

«Διαμάντια» στη νέα πολωνική κυβέρνηση

Απογοήτευση και κάποια «συγκρατημένη ανησυχία» εκφράζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνθεση της νέας πολωνικής κυβέρνησης η οποία με πρωθυπουργό την Μπεάτα Στίντλο ορκίστηκε την Πέμπτη  12 Νοεμβρίου. «Εμπαθείς ιδεολογικά, έμπειροι αλλά σφιχτά δεμένοι με τη συντηρητική Καθολική Εκκλησία και με το παρελθόν,  αρνούμενοι να διακρίνουν το μέλλον της Ευρώπης» είναι τα περισσότερα μελή της, σχολίασε στέλεχος του γραφείου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.Τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών κατέλαβαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν διακριθεί για τον έντονο αντικομουνισμό τους, για συντηρητικό Καθολικό θεοκρατισμό και για την πίεση που άσκησαν στο ΝΑΤΟ να εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα και αμερικανικές δυνάμεις στην Πολωνία. Κεντρικό πρόσωπο στην επιλογή τους το οποίο θα είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός οδηγός τους και ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει σύντομα την πρωθυπουργό είναι ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ιδρυτής του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» το οποίο σημείωσε εκλογικό θρίαμβο στις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Υπουργός Άμυνας ανέλαβε ο Αντονίν Ματσιέρεβιτς, συνιδρυτής του σκληρού καθολικού ραδιοσταθμού Μαρίγια, επικεφαλής της «Πορείας για την Αλήθεια» η οποία προβάλει τη θεωρία ότι η αεροπορική τραγωδία του 2010 που σκοτώθηκαν ο Λεχ Κατσίνσκι, πρόεδρος της Δημοκρατίας και δίδυμος αδελφός του τότε πρωθυπουργού, δεν ήταν δυστύχημα αλλά δολοφονία που οργάνωσε η Μόσχα. Υποστηρίζει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ως το 2% του ΑΕΠ και έχει δηλώσει ότι θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που έκλεισε η προηγούμενη κυβέρνηση με τη Γαλλία και τη Σουηδία για ελικόπτερα και άλλο στρατιωτικό υλικο.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο Βίτολντ Βαστζικόφσκι, έντονα φιλοαμερικανός ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θα εργαστεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση μιας ομάδας χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με στόχο να «αντιταχθούν στις επεκτατικές κινήσεις της Ρωσίας». Θεωρεί αδικαιολόγητη την «γυμνή υποχώρηση» της ΕΕ στο πρόβλημα των προσφύγων, πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να επανέλθουν» στρατιωτικά στην Ευρωπη.

Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Ζμπιγκίεβ Ζιόμπρο ο οποίος έχει διακηρύξει ότι «θα επιβάλει νόμο και τάξη» με κάθε μεσο. Ισχυρίζεται ότι ο Τύπος, τα ΜΜΕ και μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής διανόησης - και της πολωνικής, φυσικά - «έχει προσηλυτισθεί και ακολουθεί τα μηνύματα των Γκέμπελς του Κρεμλίνου». Έχει έρθει σε σύγκρουση με διεθνείς οργανισμούς και πολωνικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το 2013 κατηγορήθηκε από διεθνή οργάνωση εκδοτών ότι «υπηρετεί την λογοκρισία».

Σε «καλά χέρια», κατά την εκτίμηση του προέδρου της Δημοκρατίας Αντρζέι Ντούντα, πέρασε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Νέος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορκίστηκε ο Ματέουσζ Μοραβιέσκι, πρώην υποδιοικητής τράπεζας και μέλος δυο εξωκληρικων οργανώσεων της Πολωνικής Καθολικής Εκκλησίας.
ΒΗΜΑ