ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ πρόβαλε έντονες ενστάσεις στις προσπάθειες κάποιων στην Ένωση, στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνόδου για το μεταναστευτικό, να ξεπαγώσουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας εντάσσοντας το ζήτημα αυτό στα πλαίσια των ανταλλαγμάτων που θα δοθούν προς την Άγκυρα.Στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βαλέτα της Μάλτας,συζητήθηκε ενδελεχώς η ανάγκη στήριξης της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι η όποια πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή και, πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα κεφαλαίων εξαρτάται αποκλειστικά από την Άγκυρα. Επανέλαβε πως τα βήματα προς τα εμπρός στα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από την εκπλήρωση από μέρους της Άγκυρας των υποχρεώσεων της. Μια θέση που βρήκε υποστήριξη από ισχυρούς εταίρους μας στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, «η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, μια θέση που έτυχε στήριξης από όλα τα κράτη μέλη». Είναι σαφές πως θα υπάρξουν πιέσεις για να ικανοποιηθεί η τουρκική αξίωση για ξεπάγωμα των κεφαλαίων, πλην όμως οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κοντολογίς, χωρίς τη συναίνεση της Λευκωσίας, δεν ξεπαγώνουν τα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε προχθές από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς να γίνουν τα αναγκαία βήματα για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Εκ των πραγμάτων ο ρόλος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό βρισκόταν ανάμεσα στα κύρια θέματα συζήτησης και είναι σαφές πως υπήρχε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της Άγκυρας, η οποία σπεύδει να κεφαλαιοποιήσει εξασφαλίζοντας πολιτικά οφέλη, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το προσφυγικό.
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην αντιμετώπιση του σημείωσε ότι η όποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα, αναφέροντας συγκεκριμένα την Ιορδανία και τον Λίβανο. Υπενθυμίζεται συναφώς πως προχθές βρισκόμενος στο Αμμάν είχε αναφέρει στους Ιορδανούς συνομιλητές του πως θα έθετε το ζήτημα αυτό στη σύνοδο της Ε.Ε. Όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η
εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμπερίληψη της Ιορδανίας και του Λιβάνου ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα τύχουν βοήθειας από πλευράς της ΕΕ έτυχε ευρείας στήριξης από σημαντικό αριθμό αρχηγών κρατών και, ως εκ τούτου, η ΕΕ αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να λάβει συγκεκριμένες δράσεις για τις χώρες αυτές.
ΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ
Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ θα συγκληθεί τον Ιανουάριο στην Κύπρο και η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί είτε σήμερα κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ισραηλινή πρωτεύουσα είτε κατά την εκεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής με την Αίγυπτο το Δεκέμβριο στην Αθήνα. Παράλληλα, αρχίζουν οι διεργασίες σε πολιτικό και διπλωματικό συνέδριο για να αρχίσει η συγκρότηση της τριμερής με την Ιορδανία. Στα πλαίσια αυτά σύντομα αναμένεται ο υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας στην Κύπρο.
Με ατζέντα Κυπριακού στην Τουρκία ο Τσίπρας – Συντονισμός με Αναστασιάδη
ΜΕ άξονα τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κύπρο του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, μεταβαίνει στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός που θα έχει στην ατζέντα των επαφών του το Κυπριακό, όπως και το μεταναστευτικό, συναντήθηκε χθες στη Βαλέτα της Μάλτας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδης και υπήρξε αλληλοενημέρωση.
`Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντηση έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή και για την ανάγκη μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, όπως οι τριμερείς συναντήσεις Κύπρου – Ελλάδας -Αιγύπτου και Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και αναληφθούν κοινές δράσεις προς όφελος των λαών της περιοχής. Εκπρόσωπος. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, αντάλλαξαν απόψεις για την παρούσα φάση του Κυπριακού, για τα θέματα συζήτησης στο τραπέζι των συνομιλιών, και επεσήμαναν την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με αφορμή τις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στα τέλη Νοεμβρίου, «έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή και για την ανάγκη μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, όπως οι τριμερείς συναντήσεις Κύπρου – Ελλάδας -Αιγύπτου και Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και αναληφθούν κοινές δράσεις προς όφελος των λαών της περιοχής», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Συνωστισμός επισκέψεων στο νησί
Έντονη θα είναι η διπλωματική κινητικότητα το προσεχές διάστημα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ ακολουθούν Κέρι και Λαβρόφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου. Όσον αφορά στις αφίξεις Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο, η επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην κυπριακή πρωτεύουσα έχει κλειδώσει για τις 17 Νοεμβρίου. Τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύει ο Ιωάννης Κασουλίδη, με τον οποίο θα συνταξιδεύσει κατά την επιστροφή τους από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες. Δύο μέρες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Οι αφίξεις του Αμερικανού και Ρώσου ΥΠΕΞ, Τζόν Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ θα λάβουν χώρα εντός Δεκεμβρίου, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη η τελική ημερομηνία.
MIGNATIOU.COM