13 Νοεμβρίου 2015

Τρέχουν να βρουν 3 δισ. για τον Ερντογάν

Βίκτορ Ορμπάν, Άνγκελα Μέρκελ, Μαριάνο Ραχόι
Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το προσφυγικό, στη Βαλέτα της Μάλτας, οι ηγέτες άκουσαν από τους διαπραγματευτές τους ότι η Άγκυρα ζητάει να γίνουν δύο γρήγορες κινήσεις από τους Ευρωπαίους προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μεταξύ τους για τους πρόσφυγες:
  • να λάβει τρία δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια
  • να γίνει σύνοδος κορυφής.
Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι το μήνυμα από την Τουρκία ήταν πως η τιμή μπορεί να αυξηθεί αν δεν γίνει δεκτή η προσφορά τώρα.

Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | AP Photo/Alessandra Tarantino
Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε αμέσως και είπε στους ομολόγους της ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει χρήματα για την Τουρκία, προτείνοντας την 22α Νοεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής συνόδου.

Στη συνάντηση αυτή, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, θα αποδειχθεί η πολύ στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση και έδωσε έμφαση στην άποψη ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να μοιραστούν το «βάρος».
Τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευση από την Άγκυρα ότι θα δέχεται πίσω όσους μετανάστες μπαίνουν στην Ε.Ε. μέσω Τουρκίας και δεν είναι Τούρκοι πολίτες.
Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης του καθεστώτος βίζας για τα 75 εκατ. των Τούρκων πολιτών.
Με την άποψη της Άνγκελα Μέρκελ συμπαρατάχθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν ο πρώτος ηγέτης που έσπευσε να υποσχεθεί κονδύλια 400 εκατ. για το «τουρκικό ταμείο».

Ντέιβιντ Κάμερον Ντέιβιντ Κάμερον | AP Photo/Alessandra Tarantino

Αλ. Τσίπρας: Στην Τουρκία η δημιουργία hot-spots

Στον μονόδρομο της συνεργασίας με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι θα ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο της Ε.Ε. με την Τουρκία έως το τέλος του Νοεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής (hot spots) και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, «δηλαδή όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία».
«Δεν θα έπρεπε να ξαφνιαζόμαστε εμείς που ζούμε στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης για ποιο λόγο έχουμε αυτές τις μαζικές ροές. Θα έπρεπε να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε ότι αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε μπροστά σε ροές που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την έλλειψη ασφάλειας, εργασίας και αξιοπρέπειας γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και την έλλειψη νερού», πρόσθεσε.
AP Photo/Alessandra Tarantino

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι:
♦ Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή να αυξηθεί και να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα απορροφά η κάθε χώρα ανάλογα με τις αντικειμενικές καταστάσεις.
♦ Ότι και οι 28 χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη
♦ Ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα είναι δεσμευτικό.
Όσο για τους φράχτες στα σύνορα, το πνεύμα της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες. Η ελληνική πλευρά υιοθετεί την άποψη και της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους, διότι όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα στηθούν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.