14 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χρειάζονται μία διαφοροποιημένη στρατηγική

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/comics/kountouris12-09-15.jpg?itok=sW-TizkyΤου Γιώργου Κύρτσου-ευρωβουλευτή της ΝΔ
Η εκλογική ανάκαμψη της ΝΔ και οι σημαντικές δυνάμεις που παραμένουν συσπειρωμένες στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπασή του δημιουργούν την εντύπωση ενός νέου δικομματισμού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναμετρηθούν λίγο πάνω ή κάτω από τον πήχη του 30%, αλλά το υπόλοιπο ποσοστό αποκτά μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και ΚΚΕ
Οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα προσδιοριστούν και από τα αποτελέσματα που θα φέρουν η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και το ΚΚΕ. Εάν αναπτυχθεί μία πολιτική δυναμική στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό ότι θα υποστεί μεγάλη εκλογική καθίζηση και μπορεί να χάσει την εκλογική πρωτιά.


Προς το παρόν πάντως η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική, γεγονός που περιορίζει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει είναι της τάξης του 4%-5% με τάση περαιτέρω υποχώρησης. Ο κ. Λαφαζάνης δεν είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και έχει υιοθετήσει πολύ σκληρές δραχμικές θέσεις, στις οποίες είναι αρκετά δύσκολο να τον παρακολουθήσουν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβαρυντικό στοιχείο για τη ΛΑΕ είναι ο πόλεμος φθοράς που έχει εξαπολύσει εναντίον της το ΚΚΕ, για να μην αμφισβητηθεί η πολιτική κυριαρχία του σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εκλογικού σώματος.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πολλά θα εξαρτηθούν από την αύξηση της αποχής, που μπορεί να προκύψει από διαμάχη του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΛΑΕ. Πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ίσως θεωρήσουν απογοητευτική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και προτιμήσουν να πάνε σπίτι τους, αντί να συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα ή να δώσουν μία πολιτική ευκαιρία στον κ. Λαφαζάνη. Και σε αυτήν την περίπτωση οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ευνοήσουν τη ΝΔ.

ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΕΛ
Το αποτέλεσμα που θα φέρει η ΝΔ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, όπως και του κόμματος του κ. Λεβέντη.Από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ διεκδικεί ψηφοφόρους που κινούνται στο κέντρο και θεωρούν την επικράτησή της εγγύηση έναντι ενός ΣΥΡΙΖΑ που ναι μεν έχει απαλλαγεί από την αριστερή πτέρυγά του, αλλά διατηρεί στις τάξεις του συνιστώσες -όπως η ομάδα των 53, στην οποία ανήκει ο κ. Τσακαλώτος- και στελέχη που μπορεί να εναντιωθούν στο μέλλον στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και στην ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας.Επίσης η ΝΔ, για να φτάσει στην εκλογική πρωτιά, πρέπει να περιορίσει σε όφελός της τις δυνάμεις των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων του κ. Λεβέντη, που στηρίζονται κυρίως από δεξιόστροφους ψηφοφόρους.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει τόση σημασία το αποτέλεσμα της μετωπικής αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο. Το τι θα πάρει όμως η ΛΑΕ από το ΣΥΡΙΖΑ ή το πώς θα πείσει η ΝΔ ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων να την προτιμήσουν μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει ένα είδος εκλογικής καραμπόλας με συνεχείς μετακινήσεις μεταξύ των μεγάλων και των μικρών κομμάτων που θα βγάλουν το νικητή.