14 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΜΟΣΧΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Ενισχύει στρατιωτικά τον Ασαντ, στηρίζει την πρωτοβουλία ΟΗΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ συμφώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ για τη στήριξη της πρωτοβουλίας του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα που έχει στόχο τ Εκ νέου ανακατεύουν τη διπλωματική τράπουλα της κρίσης της Συρίας οι ρωσικές αποφάσεις των τελευταίων ημερών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ συμφώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ για τη στήριξη της πρωτοβουλίας του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα που έχει στόχο τη σύμπηξη ομάδας επαφής για τη Συρία
Η ανακοίνωση για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και η συμφωνία του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, για υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, για τη σύμπηξη μιας ομάδας επαφής για τη Συρία, έχουν προκαλέσει διάφορες και διαφορετικές αντιδράσεις στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.

Την κίνηση της Ρωσίας να συνεχίσει τον εξοπλισμό του συριακού στρατού επέκρινε σφοδρά η αμερικανική ηγεσία, με τον Μπαράκ Ομπάμα να διαμηνύει ότι από τη μία αυτή δεν επηρεάζει τη στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά «θα ασχοληθούμε με τη Ρωσία για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορείς να συνεχίζεις να εμμένεις σε μια στρατηγική που είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Ανησυχία επίσης για την απόφαση να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της κυβέρνησης της Συρίας με οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, εκφράστηκε και από το ΝΑΤΟ.

Απάντηση σε ΗΠΑ
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι «οι αμερικανικές επικρίσεις δεν είναι καινούργιες», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι ο εφοδιασμός θα συνεχιστεί. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πεσκόφ ανέφερε: «Η Ρωσία έχει ακούσει ήδη τις αμερικανικές επικρίσεις. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει με κατανοητό τρόπο ποια θα ήταν η εναλλακτική στη νόμιμη συριακή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη χώρα, για τη μάχη κατά της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους και για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας».Ο Σεργκέι Λαβρόφ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Υπήρχε στρατιωτικός εφοδιασμός, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Συνοδεύεται αναπόφευκτα από Ρώσους ειδικούς που βοηθούν στην προσαρμογή του εξοπλισμού στην εκπαίδευση του συριακού προσωπικού και στη χρήση αυτού του οπλισμού». Και οι δύο ανέφεραν στις δηλώσεις τους πάντως ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Ασαντ είναι η μοναδική χερσαία δύναμη ικανή να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Α. Μέρκελ
Με αφορμή τις πρόσφατες ρωσικές κινήσεις, στο παιχνίδι των δηλώσεων μπήκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε ότι η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Λίγο νωρίτερα, το Σάββατο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, είχε συμφωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του ότι υπάρχει ανάγκη για δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας επαφής για την επίλυση της κρίσης. Ξεχωριστά σε άρθρο του στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης ο κ. Στάινμαγερ επέκρινε τις κινήσεις στο στρατιωτικό επίπεδο της Ρωσίας λέγοντας: «Θα ήταν τρέλα να συνεχίζουμε να ποντάρουμε σε μια στρατιωτική λύση. Τώρα είναι η ώρα για την εξεύρεση ενός τρόπου για να καθίσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες με σημαντικούς τοπικούς παράγοντες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ιράν».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΘΝΟΣ