09 Σεπτεμβρίου 2015

Δεύτερη νύχτα πογκρόμ στην Τουρκία Σε δεκάδες πόλεις της χώρας, οι Κούρδοι δέχονται επιθέσεις από εξαγριωμένα πλήθη Του Νίκου Στέλγια

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν το προηγούμενο δημοσίευμα της Κ. Σε δεκάδες πόλεις της χώρας, οι Κούρδοι δέχονται επιθέσεις από εξαγριωμένα πλήθη. Στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει το κτίριο το οποίο στεγάζει την εφημερίδα Χιουρριγιέτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες και τηλεφωνήματα που φτάνουν στην εφημερίδα μας από δεκάδες πόλεις, σε ολόκληρη την δυτική και κεντρική Τουρκία, εξαγριωμένα πλήθη, τα οποία κατευθύνουν οπαδοί της απερχόμενης κυβέρνησης και των Γκρίζων Λύκων καταστρέφουν και πυρπολούν κατοικίες και καταστήματα Κούρδων πολιτών. Υπάρχουν αναφορές για σοβαρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Άδανα, Έλαζιγ, Κίρσεχιρ, Μούγλα, Μαγνησία και Ικόνιο. Επεισόδια έχουν ξεσπάσει και στην Μερσίνη.

Στο Κίρσεχιρ σε φλόγες έχει παραδοθεί βιβλιοπωλείο, το οποίο διατηρεί σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα πλήθη καταστρέφουν επίσης κεμπαπτσίδικα και μπακάλικα των Κούρδων.Στο Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, τα πλήθη πλημμύρισαν τους δρόμους με το χαρακτηριστικό σύνθημα «δεν θέλουμε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις αλλά σφαγή».
Στα Άδανα, για πρώτη φορά, η χωροφυλακή επιχειρεί να απομακρύνει από το κέντρο της πόλης Κούρδους μαζί με τα οχήματα τους.Στην Μούγλα, εξαγριωμένα πλήθη απήγαγαν έναν κουρδικής καταγωγής πολίτη, τον οποίο τον βασάνισαν για αρκετές ώρες στο κέντρο της πόλης. Στην συνέχεια τον υποχρέωσαν να φιλήσει ένα άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.Στο ανατολικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης, στο Πέντικ, πλήθη ακινητοποίησαν αστικό λεωφορείο, χώρισαν τους επιβάτες σε Τούρκους και μη Τούρκους και στην συνέχεια προπηλάκισαν συμπολίτες τους.Εν τω μεταξύ κίνδυνο διατρέχει το κεντρικό κτίριο της Χιουρριγιέτ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο έχει περικυκλωθεί από οπαδούς του Τούρκου Προέδρου. Γύρω στις 21.00, τα πλήθη επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ