09 Σεπτεμβρίου 2015

Εθνικιστική οργή και πολεμικό κλίμα στην Τουρκία 14 αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες από βομβιστική επίθεση του ΡΚΚ στην επαρχία Ιγκντίρ

Τουρκικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα με το Ιράκ για να καταδιώξουν Κούρδους αντάρτες, γεγονός που υπογραμμίζει τις ευρύτερες, περιφερειακές διαστάσεις της κρίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι πολύνεκρες συγκρούσεις τείνουν πλέον να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Δεκατέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί έχασαν χθες τη ζωή τους σε επίθεση του αυτονομιστικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) εναντίον αστυνομικού λεωφορείου στην επαρχία Ιγκντιρ της ανατολικής Τουρκίας, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό στην περιοχή Αραλίκ, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και το Ιράν. Το ΡΚΚ επιβεβαίωσε την επίθεση και τον μακάβριο απολογισμό της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Το νέο αιματηρό περιστατικό ήρθε δύο ημέρες μετά την ενέδρα του ΡΚΚ σε τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού στην περιοχή Νταγκλίκα της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακάρι, όπου 16 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Ηταν η πιο φονική επίθεση των Κούρδων ανταρτών από το 1993, στο ζενίθ της εθνοτικής σύγκρουσης. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Τουρκία, «στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας».

Η εντατικοποίηση της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ μετά την κατάρρευση της διετούς εκεχειρίας, στα τέλη Ιουλίου, έχει προκαλέσει κύμα εθνικιστικής οργής εναντίον των Κούρδων σε πολλές περιοχές της Τουρκίας. Η οργάνωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη) στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι 126 γραφεία του κόμματος σε όλη τη χώρα έγιναν στόχοι επιθέσεων. Πλήθη αγανακτισμένων Τούρκων απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο κοντά στη μεσογειακή πόλη Μερσίνα και επιτέθηκαν εναντίον λεωφορείων που ταξίδευαν προς κουρδικές περιοχές, σπάζοντας παράθυρα με πέτρες. Εξάλλου, περίπου 2.000 άτομα επέδραμαν εναντίον εργοταξίου στην επαρχία Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, και επιτέθηκαν εναντίον Κούρδων που εργάζονταν εκεί, καταλογίζοντάς τους ότι συμπαθούν το ΡΚΚ. Τέλος, άλλοι οργισμένοι πολίτες επιτέθηκαν εναντίον εποχικών εργατών γης, στα περίχωρα της Αγκυρας, και λίγο έλειψε να τους λιντσάρουν κυριολεκτικά, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Σε μια υψηλών τόνων ομιλία του, στην Αγκυρα, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε: «Δεν εγκαταλείψαμε και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ποτέ το μέλλον της χώρας σε τρεις ή πέντε τρομοκράτες... Θεού θέλοντος, η Τουρκία, που έχει ξεπεράσει πολλές κρίσεις, θα απαλλαγεί και από την πληγή της τρομοκρατίας». Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προαναγγείλει γενίκευση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών, υποσχόμενος ότι οι ένοπλες δυνάμεις «θα τους ξεριζώσουν» από τα οχυρά τους, στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ. Χθες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρευρέθηκε στην κηδεία των 16 στρατιωτών που σκοτώθηκαν από το ΡΚΚ μία ημέρα νωρίτερα στην περιοχή Νταγκλίκα. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός αναλύθηκε σε λυγμούς, στη διάρκεια του επικήδειου που εκφώνησε.

Στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, γύρω στα 50 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 πραγματοποίησαν καταιγιστικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Οι επιδρομές κράτησαν έξι ώρες και έπληξαν δεκάδες βάσεις και αποθήκες του ΡΚΚ, αφήνοντας πίσω τους «35 έως 40 τρομοκράτες», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού εισήλθαν προσωρινά στο βόρειο Ιράκ, καταδιώκοντας Κούρδους αντάρτες.

Απελευθέρωση απαχθέντων
Στο μεταξύ, το ΡΚΚ απελευθέρωσε 20 Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν απαχθεί τον Αύγουστο στην ανατολική Τουρκία, για να μεταφερθούν, στη συνέχεια, στο Ιράκ. Οι απαχθέντες παραδόθηκαν σε αντιπροσωπείες Τούρκων ακτιβιστών, στελεχών του κόμματος HDP και αξιωματούχων της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, για να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Τουρκία.