25 Αυγούστου 2015

«ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ Εκτεταμένες επιδρομές ΗΠΑ - Τουρκίας κατά ISIS

Με στόχο την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από τη συνοριακή ζώνη της Συρίας με την Τουρκία, ξεκινούν σύντομα «εκτεταμένες» αεροπορικές επιχειρήσεις ΗΠΑ και Τουρκία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Οι επιχειρήσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα παρέχουν και κάλυψεις στις μετριοπαθείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδίσουν έδαφος έναντι το
Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Οι επιχειρήσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα παρέχουν και κάλυψεις στις μετριοπαθείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδίσουν έδαφος έναντι του ISIS
Η εκπόνηση του σχεδίου για την κοινή επίθεση ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ενώ ενδέχεται να συμμετάσχουν και δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. «Οι τεχνικές συνομιλίες κατέληξαν, χθες, και σύντομα θα αρχίσουμε αυτή την επιχείρηση, εκτεταμένες επιχειρήσεις, εναντίον του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος)», είπε ο Τσαβούσογλου.
Οι δύο χώρες σχεδιάζουν επίσης την παροχή εναέριας κάλυψης σε αντάρτες των μετριοπαθών τάσεων της συριακής αντιπολίτευσης, ώστε οι τελευταίοι να πλήξουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους από το έδαφος.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως οι επιχειρήσεις θα στείλουν επίσης ένα μήνυμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνησή του να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιδιώξει την επίτευξη πολιτικής λύσης στον ευρύτερο πόλεμο της Συρίας.«Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η εκδίωξη του ΙΚ τόσο από τη Συρία όσο και από το Ιράκ, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια... Ομως η εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων της κατάστασης (στη Συρία), που είναι βέβαια το καθεστώς, είναι επίσης απαραίτητη», είπε ο Τσαβούσογλου.

Για τους Κούρδους
Ξεκαθάρισε επίσης πως οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατική Ενωση (PYD), που έχουν αναδειχθεί σε χρήσιμο σύμμαχο για την Ουάσιγκτον επί του πεδίου, δεν θα έχουν ρόλο στη «ζώνη ασφαλείας» την οποία οι κοινές επιχειρήσεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν, εκτός εάν αλλάξουν πολιτική.Η Αγκυρα ανησυχεί ότι το PYD και οι σύμμαχοί του έχουν σκοπό να ενώσουν τις κουρδικές περιοχές στη Συρία και φοβούνται ότι αυτές οι φιλοδοξίες θα αναζωπυρώσουν τα αυτονομιστικά αισθήματα των Κούρδων της Τουρκίας.Οι σχέσεις της Τουρκίας με τo PYD, οι δυνάμεις των οποίων ελέγχουν το ανατολικό άκρο της προτεινόμενης ζώνης ασφαλείας, περιπλέκονται από τις σχέσεις που διατηρεί -όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα- με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον στόχων του PKK στο βόρειο Ιράκ και στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η Αγκυρα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές από τον περασμένο μήνα, θα συνεχιστούν μέχρι η οργάνωση να καταθέσει τα όπλα.Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν χθες στην περιοχή Σεμντινλί, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, σε επεισόδια που αποδίδονται από τις αρχές στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).Οι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη που είχαν τοποθετήσει οι αντάρτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν.Επιπλέον, ένας αστυνομικός που είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυρά που εξαπέλυσαν τη νύχτα στη Νουσαϊμπίν άνδρες του ΡΚΚ, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ