25 Αυγούστου 2015

Γιατί οι εξελίξεις στον Λίβανο μας αφορούν


Πολλές φορές οι πιο σημαντικές ειδήσεις, η ίδια η ιστορία γράφεται την περίοδο που είμαστε απασχολημένοι και παγιδευμένοι στην μικρότητα μας. Μία από αυτές τις στιγμές ίσως να την βιώνουμε και αυτές τις ημέρες, λίγο πιο μακριά απο μας, στον Λίβανο. Η τραυματισμένη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής με τα μυριάδες προβλήματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο συγκλονίζεται αυτές τις ημέρες από ένα ανεπανάληπτο, κύμα νεανικής αντίδρασης που φαίνεται ότι δεν ελέγχεται από κάποια θρησκευτική ή πολιτική φατριά.

Αφορμή για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα της χώρας, Βυρητό, αποτελεί η εγκληματική ανικανότητα και απραγία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει για δεκαετίες την χώρα και κυρίως τις μεγάλες πόλεις. Νέοι ανένταχτοι και απο διαφορετικές ιδεολογικές και θρησκευτικές αναφορές οργανώθηκαν μέσω διαδικτύου οργανώνοντας διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Βυρητό. Η ονομάσια της ομάδας, συμβολική και βαθιά πολιτική "Εσύ Βρωμάς", θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υποδηλώσουν ότι η ανικανότητα στην διαχείριση των σκουπιδιών είναι απλώς ένα πταίσμα μπροστά στα δομικά προβλήματα ανικανότητα και διαφθοράς που αντιμετώπιζουν ως χώρα.
beirut protest
Προβλήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθεστώς χρεοκοπίας την χώρα τον επόμενο μήνα, αφού ενδέχεται να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να αποπληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Για αυτό τον λόγο δεν χρειάστηκαν παρά μονάχα δύο ημέρες διαδηλώσεων για να εξελιχθούν οι αντιδράσεις απέναντι σε μια διαχειριστική ανικανότητα σε παλλαικό αίτημα ανατροπής της κυβέρνησης με κεντρικό σύνθημα "Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος".
beirut protest
Η τελευταία ημέρα συγκέντρωσης ήταν η περασμένη Κυριακή, όπου οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλώτες. Συγκρούσεις που άφησαν πίσω τους 44 διαδηλωτές τραυματισμένους και 30 αστυνομικούς. Η ένταση των συγκρούσεων οδήγησε τους διοργανώτες του κινήματος να αναστείλουν την συγκέντρωση της Δευτέρας. Σε ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του στο Facebook ένας εκ των διοργανωτών, Χασάν Σάμς, δήλωσε ότι η αναστολή της συγκέντρωσης δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση υπαναχώρηση αλλά καλύτερη οργάνωση του κινήματος για τις επόμενες ημέρες.

Ότι και αν γίνει είναι πλέον φανερό ότι ο Λίβανος, χώρα μικρή αλλά με την δική της σημασία στην σταθερότητα αυτής της τόσο εύθραστης περιοχής, έχει αλλάξει σελίδα. Η αστική τάξη μιας χώρας που παλεύει ανάμεσα σε μια διεφθαρμένη πολιτική κάστα και σε μια ακραία μιλιταριστική οργάνωση , αποτελεί ίσως την μοναδική σανίδα ελπίδας για αλλαγή σε αυτήν την χώρα. Το μέλλον αλλά και οι αντοχές του κινήματος θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα μας.