Λευκωσία: Μια χειροβομβίδα, η οποία δεν είχε εκραγεί, καθώς και αριθμός σφαιρών βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για εντοπισμό της ατράκτου του αεροπλάνου ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στο οποίο επέβαιναν 28 Έλληνες καταδρομείς και τετραμελές πλήρωμα, το οποίο κατέρριψε μονάδα της Εθνικής Φρουράς κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.Παρόλο ότι πέρασαν 41 χρόνια και παρά τις εκτιμήσεις πως τα εκρηκτικά που υπήρχαν στο αεροπλάνο θα εκρήγνυντο είτε από την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε αυτό εν πτήσει, είτε κατά τη βίαιη πρόσκρουση του στο έδαφος, όπως ανέφερε στον «Φ» άτομο που είναι σε θέση να γνωρίζει, η χειροβομβίδα δεν είχε εκραγεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση προς την ομάδα που λαμβάνει μέρος στην εκσκαφή έγινε από πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς. Η χειροβομβίδα παρελήφθη με σκοπό να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης έκρηξης. Την ύπαρξη χειροβομβίδων στα αεροπλάνο είχε επιβεβαιώσει και ο μοναδικός επιζών της τραγωδίας, ο οποίος φέρεται επίσης να ενημέρωσε τους αρμοδίους πως πέραν των χειροβομβίδων και των σφαιρών, στο αεροπλάνο δεν υπήρχε άλλο στρατιωτικό υλικό το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Στο μεταξύ, ελήφθη πρόνοια ώστε τα άτομα που λαμβάνουν μέρος στην εκσκαφή να ενημερωθούν σε αδρές γραμμές από πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς ως προς τα εκρηκτικά και το τί πρέπει να έχουν κατά νουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα, αν και ο κίνδυνος φαίνεται να είναι απομακρυσμένος.

Οι εργασίες συνεχίζονται και όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι είναι ζήτημα ωρών να αποκαλυφθεί η άτρακτος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στην οποία κάποιοι εκτιμούν ότι πιθανώς να βρίσκονται οι 19 από τους αγνοούμενους επιβαίνοντες. Άλλοι εκτιμούν ότι οι αγνοούμενοι βρίσκονται είτε στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου Μακεδονίτισσας είτε ακόμη και στην Ελλάδα θαμμένοι. Όπως είναι γνωστό, στο παρελθόν Έλληνες αξιωματικοί ξέθαψαν λείψανα και τα έστειλαν στην Ελλάδα καθοδηγούμενοι από το τι έγραφε κάτω από τον κάθε σταυρό, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται ότι τα ονόματα δεν σχετίζονταν με την πραγματική ταυτότητα αυτών που βρίσκονταν κάτω από τους σταυρούς και έτσι δόθηκαν σε λάθος συγγενείς και θάφτηκαν.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου