28 Αυγούστου 2015

Μήπως η Τουρκία αποφάσισε να φύγει από το νησί;

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHXKbj_BAMb9lRU3mbVcgJnLoyjCb_E0hdrDXhIQMnOZEDkWfwHg
Με τον Σενέρ Λεβέντ- Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρώτη φορά ζούμε σε ένα περιβάλλον σάμπως και έχει επιτευχθεί λύση χωρίς να υπάρχει λύση. Έρχονται ειδήσεις από την Αμμόχωστο, από την Κερύνεια. Οι Ελληνοκύπριοι, λέει, άρχισαν να επισκέπτονται πιο συχνά τη Γιαλούσα. Οι παλιοί ιδιοκτήτες των περιουσιών. Οι διαμένοντες στο χωριό παραπονιούνται γι’ αυτό. Στη δε Άσσια πήγαν τρία λεωφορεία και έξι γεμάτα αυτοκίνητα. Για να επισκεφτούν το κοιμητήριο του χωριού. Υπήρξε ένταση και εκεί, λέει. Στην Κερύνεια είναι άλλο το κλίμα. Δύο Ελληνοκύπριοι πήγαν, λέει, στο σπίτι του κοινοτάρχη του Αγίου Γεωργίου. Έχοντας δύο αγοραστές μαζί τους. Είπαν ότι το σπίτι στο οποίο διαμένει ο κοινοτάρχης τούς ανήκει. Και θα το πωλούσαν στον Τούρκο πελάτη που πήραν μαζί τους. Ο κοινοτάρχης, ο οποίος στην αρχή συμπεριφέρθηκε ευγενικά και έμπασε τους επισκέπτες μέσα στο σπίτι, τους έδιωξε μόλις έμαθε τι συνέβαινε, λέει. Ο κοινοτάρχης επαναστατεί. Είναι, λέει, πρόσφυγας από τη Λάρνακα. Άφησε εκεί τριακόσια στρέμματα γη. Λέει το εξής: «Ελληνοκύπριοι ζουν τώρα σε σπίτια που χτίστηκαν μέσα σε εκείνα τα οικόπεδα. Ούτε μία φορά δεν πήγα εκεί να ενοχλήσω κανέναν λέγοντας ‘το μέρος αυτό μου ανήκει, βγείτε έξω, θα το πουλήσω’».


Μέχρι σήμερα δεν συνέβαιναν και πολύ τέτοια πράγματα. Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται. Ή πιο σωστά, μετά από τη νέα διαδικασία της λύσης. Καλά, ακόμα δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Λέγεται απλώς το εξής: Θα προστατευθούν τα δικαιώματα τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του χρήστη. Φυσικά ακόμα είναι άγνωστο πώς θα προστατευθούν. Μήπως υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη άραγε; Μήπως ο Ακιντζί είπε στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες «πηγαίνετε και διεκδικείστε τα σπίτια σας»; Δεν τους είπε. Τότε;

Η υπουργός των εξωτερικών μας Εμινέ Τσολάκ, η οποία είπε κάτι που αμφισβητεί την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, πραγματοποίησε μια ξαφνική επίσκεψη στην Τουρκία. Είχε επαφές υψηλού επιπέδου. Συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Μήπως ήταν προγραμματισμένη αυτή η συνάντηση ή κλήθηκε ξαφνικά; Μήπως της είπαν να πάει αμέσως; Κοιτάξτε τι λέει η Τσολάκ σε συνέντευξη της στο πρακτορείο «Σπούτνικ»: «Η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μου δίνει περισσό αίσθημα ασφάλειας. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν μπορώ να το αρνηθώ. Αλλά πρέπει να ρωτήσουμε και το εξής: Μήπως δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική επιλογή; Μήπως δεν μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποχωρήσουν από το νησί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με μια συμφωνία που να προστατεύει τόσο τα δικά μου δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς σε ένα κοινό οικοδόμημα;».

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, το εθνικιστικό μας μέτωπο πήγε χθες να διαμαρτυρηθεί κατά της Τσολάκ. Κατά τη γνώμη μου, σε λάθος πόρτα πήγαν. Έπρεπε να πήγαιναν στην Άγκυρα, στον Ταγίπ. Αν η Τουρκία έχει πράγματι αποφασίσει να αποχωρήσει από το νησί, να φροντίσουν να τη μεταπείσουν. Ή αν θα διαμαρτυρηθούν κατά κάποιου, να διαμαρτυρηθούν εναντίον της.

Κοιτάξτε τι έγραψε χθες στη στήλη του ένας αρθρογράφος μας γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις: «Μου φαίνεται ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφασή της. Θα φύγει από το νησί. Και η τουρκική κοινότητα θα μείνει μόνη της σε αυτό το νησί. Ο λαός πρέπει να συνηθίσει σε αυτή την ιδέα. Το γιατί θα γίνει αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιληφθεί. Μήπως τέλειωσε το παραμύθι περί μητέρας πατρίδας και θυγατέρας πατρίδας και τη θέση του θα πάρουν τα συμφέροντα; Κανείς δεν ξέρει. Αν υπάρχει κάτι που είναι γνωστό, είναι ότι οι Τούρκοι αυτού του νησιού αφέθηκαν πολλές φορές μόνοι, αρχής γενομένης από τους Οθωμανούς».

Το εθνικιστικό μας μέτωπο φαίνεται να έχει χάσει τις ελπίδες του. Αν μεγαλώσει ακόμα λίγο ο κίνδυνος, μπορεί να καταφύγουν και σε άλλα μέσα. Αλλά αν δεν τύχουν στήριξης από το εξωτερικό όπως παλιά, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν και πολύ. Παλιά υπήρχαν και όπλα και χρήματα από το εξωτερικό. Αν τώρα δεν υπάρχουν, δεν γίνεται.

Τι παράξενο. Εκείνοι λυπούνται ότι θα φύγει η Τουρκία από το νησί, ενώ εγώ λυπούμαι ότι δεν θα φύγει!
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ