Μέχρι σήμερα δεν συνέβαιναν και πολύ τέτοια πράγματα. Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται. Ή πιο σωστά, μετά από τη νέα διαδικασία της λύσης. Καλά, ακόμα δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Λέγεται απλώς το εξής: Θα προστατευθούν τα δικαιώματα τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του χρήστη. Φυσικά ακόμα είναι άγνωστο πώς θα προστατευθούν. Μήπως υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη άραγε; Μήπως ο Ακιντζί είπε στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες «πηγαίνετε και διεκδικείστε τα σπίτια σας»; Δεν τους είπε. Τότε;
Η υπουργός των εξωτερικών μας Εμινέ Τσολάκ, η οποία είπε κάτι που αμφισβητεί την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, πραγματοποίησε μια ξαφνική επίσκεψη στην Τουρκία. Είχε επαφές υψηλού επιπέδου. Συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Μήπως ήταν προγραμματισμένη αυτή η συνάντηση ή κλήθηκε ξαφνικά; Μήπως της είπαν να πάει αμέσως; Κοιτάξτε τι λέει η Τσολάκ σε συνέντευξη της στο πρακτορείο «Σπούτνικ»: «Η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μου δίνει περισσό αίσθημα ασφάλειας. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν μπορώ να το αρνηθώ. Αλλά πρέπει να ρωτήσουμε και το εξής: Μήπως δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική επιλογή; Μήπως δεν μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποχωρήσουν από το νησί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με μια συμφωνία που να προστατεύει τόσο τα δικά μου δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς σε ένα κοινό οικοδόμημα;».
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, το εθνικιστικό μας μέτωπο πήγε χθες να διαμαρτυρηθεί κατά της Τσολάκ. Κατά τη γνώμη μου, σε λάθος πόρτα πήγαν. Έπρεπε να πήγαιναν στην Άγκυρα, στον Ταγίπ. Αν η Τουρκία έχει πράγματι αποφασίσει να αποχωρήσει από το νησί, να φροντίσουν να τη μεταπείσουν. Ή αν θα διαμαρτυρηθούν κατά κάποιου, να διαμαρτυρηθούν εναντίον της.
Κοιτάξτε τι έγραψε χθες στη στήλη του ένας αρθρογράφος μας γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις: «Μου φαίνεται ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφασή της. Θα φύγει από το νησί. Και η τουρκική κοινότητα θα μείνει μόνη της σε αυτό το νησί. Ο λαός πρέπει να συνηθίσει σε αυτή την ιδέα. Το γιατί θα γίνει αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιληφθεί. Μήπως τέλειωσε το παραμύθι περί μητέρας πατρίδας και θυγατέρας πατρίδας και τη θέση του θα πάρουν τα συμφέροντα; Κανείς δεν ξέρει. Αν υπάρχει κάτι που είναι γνωστό, είναι ότι οι Τούρκοι αυτού του νησιού αφέθηκαν πολλές φορές μόνοι, αρχής γενομένης από τους Οθωμανούς».
Το εθνικιστικό μας μέτωπο φαίνεται να έχει χάσει τις ελπίδες του. Αν μεγαλώσει ακόμα λίγο ο κίνδυνος, μπορεί να καταφύγουν και σε άλλα μέσα. Αλλά αν δεν τύχουν στήριξης από το εξωτερικό όπως παλιά, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν και πολύ. Παλιά υπήρχαν και όπλα και χρήματα από το εξωτερικό. Αν τώρα δεν υπάρχουν, δεν γίνεται.
Τι παράξενο. Εκείνοι λυπούνται ότι θα φύγει η Τουρκία από το νησί, ενώ εγώ λυπούμαι ότι δεν θα φύγει!
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ