Οι 35 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας καθιερώθηκαν στη Γαλλία το 2000 από την τότε κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Όταν εφαρμόστηκε, υποτίθεται πως θα πρόσφερε περισσότερο χρόνο στους εργαζομένους να αφιερώσουν για τον εαυτό τους, ενώ πλασαρίστηκε και ως ένα μέτρο που θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της ανεργίας.Δεκαπέντε χρόνια μετά, η ιδέα αποδείχτηκε πολύ καλή για να είναι αληθινή. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα στους εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και στρες καθώς πρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους μέσα σε 35 ώρες, όταν πριν είχαν 39 ώρες στη διάθεσή τους. Επιπλέον, το 35ωρο κοστίζει στη χώρα περίπου 15 δισεκατομμύρια τον χρόνο, επειδή η φορολόγηση των επιχειρήσεων μειώθηκε, ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση στο ωριαίο κόστος εργασίας κατά σχεδόν 10%.
 
Οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έκαναν προσπάθειες να εξασθενήσουν τον νόμο. Με αποκορύφωμα, πριν από δύο χρόνια τη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, με την οποία έγινε πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας. Σύμφωνα με αυτήν τη ρύθμιση επιτράπηκε σε εταιρείες να αλλάζουν προσωρινά τις ώρες εργασίας με αντάλλαγμα την εγγύηση των θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες εταιρείες ενθαρρύνονται και αλλάζουν τα δεδομένα για τις ανώτατες ώρες απασχόλησης.
 
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι πολύ διστακτικός στο να καταργήσει εντελώς το 35ωρο. Οι εταιρείες, πάλι, δεν είναι και για αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για την κατάργησή του και φτάνουν στο σημείο να απειλούν τη γαλλική κυβέρνηση ότι θα μεταφέρουν τις εργασίες τους αλλού, αν δεν γίνει κάτι. Με την ανεργία να μεγαλώνει μήνα με τον μήνα, ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί να αντέξει και πολλά. Είναι πολύ πιθανόν, μέσα στο επόμενο διάστημα, να προχωρήσει σε μια πιο οριστική διευθέτηση του θέματος.
 
Με τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία να έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία, η πίεση για τη Γαλλία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι, ο Φρανσουά Ολάντ αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να ανοίξει και πάλι το θέμα. Και αυτήν τη φορά ίσως για την οριστική κατάργηση του 35ωρου.