09 Ιουλίου 2015

ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Καλημέρα Βιετνάμ από τον Αμερικανό πρόεδρο

Καλημέρα Βιετνάμ από τον Αμερικανό πρόεδρο
Υπήρξε ένα από τα «μελανά» κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ, που διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μιας ολόκληρης γενιάς.Μιας γενιάς που «ενηλικιώθηκε» με τον πόλεμο του Βιετνάμ και στη συνέχεια προσπάθησε να τον ξορκίσει μέσα από τις πάμπολλες ταινίες που γυρίστηκαν γι' αυτόν. 40 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου με την πτώση της Σαϊγκόν, ο Μπαράκ Ομπάμα γυρίζει και επισήμως σελίδα και σε αυτό το δύσκολο κεφάλαιο, όπως συνέβη προ ημερών και με την επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουιέν Φου Τρονγκ.

Η ιστορική συνάντηση, για πρώτη φορά από τον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους, γίνεται και υπό το βάρος των νέων γεωπολιτικών και οικονομικών δεδομένων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.Η εξομάλυνση στη σχέση των δύο χωρών ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όμως, όπως είπε και ο Τρονγκ, «πριν από δύο δεκαετίες ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν μια συνάντηση, μια ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συνάντηση ανάμεσα στον γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ και του Αμερικανού προέδρου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουιέν Φου Τρονγκ
Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουιέν Φου Τρονγκ
Η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών έρχεται εξαιτίας της «απειλής» της Κίνας, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν διεκδικήσεις και αντιδικίες με το Πεκίνο στη Θάλασσα της νότιας Κίνας και ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον επιθυμεί τη συμμετοχή του Βιετνάμ στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον Ειρηνικό, την οποία οραματίζεται με τη συμμετοχή συνολικά 12 κρατών.
Καλημέρα Βιετνάμ από τον Αμερικανό πρόεδρο
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως, παρόλο που υπάρχουν διαφορές στην πολιτική φιλοσοφία των δύο χωρών, όπως και ένα δύσκολο ιστορικό παρελθόν, «βλέπουμε την εμφάνιση μιας παραγωγικής συνεργασίας βασισμένης στον κοινό σεβασμό και η οποία έχει ωφελήσει τους λαούς και των δύο κρατών». Στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανησυχία που τους προκαλούν οι εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που «έχουν αυξήσει τις εντάσεις και έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη».

Τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Βιετνάμ οδηγούν σταδιακά στην πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των πρώην θανάσιμων εχθρών. Η αλλαγή αυτή συντελείται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια. Το 78% των Βιετναμέζων σήμερα έχουν θετική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ στα αμερικανικά πανεπιστήμια φοιτούν 17.000 Βιετναμέζοι, περισσότεροι από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ-ΕΘΝΟΣ