21 Ιουλίου 2015

Η μελωδία της δυστυχίας στη Μνημονιακή Ελλάδα!

Ανάλυση του βρετανικού δικτύου για την καταστροφή
Μόνο με τη Μεγάλη Υφεση που έζησαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, ως επακόλουθο του Κραχ του 1929, μπορεί να συγκριθεί η οικονομική λαίλαπα που προκάλεσαν τα Μνημόνια στη χώρα μας την τελευταία πενταετία, όπως τονίζει αναλυτικό ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, το οποίο αναδεικνύει τις δραματικές διαστάσεις της ελληνικής κρίσης, αναφερόμενο στην ανεργία, στη φτωχοποίηση του πληθυσμού, στην αύξηση των αυτοκτονιών και στο κύμα νέων μεταναστών.Το BBC επισημαίνει ότι από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η οικονομία μας διαρκώς συρρικνώνεται, με μοναδική εξαίρεση μια αδύναμη ανάπτυξη το 2014, και έχει χάσει συνολικά το ένα τέταρτο του προ κρίσης μεγέθους της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση αναπτυγμένης οικονομίας από τη δεκαετία του 1950 και, μολονότι η ελληνική ύφεση δεν ήταν τόσο βαθιά όσο η αμερικανική του 1930, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω φέτος.
Η υπ' αριθμόν ένα άμεση επίπτωση της κρίσης ήταν η εκτίναξη της ανεργίας σε εφιαλτική επίπεδα. Οπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι άνεργοι, ενώ στις ηλικίες κάτω των 25 η αναλογία φτάνει το ένα δεύτερο. Σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας η ανεργία των νέων ξεπερνά, μάλιστα, κατά πολύ το 60% και ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος πάνω από έναν χρόνο.

Σοκ προκαλεί επίσης η φτωχοποίηση του πληθυσμού: την πενταετία 2008-2013 οι Ελληνες έγιναν κατά μέσον όρο 40% φτωχότεροι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) που ανέλυσε το Reuters. Επιπλέον, ένας στους πέντε Ελληνες αντιμετωπίζει σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών, σχεδόν 4.000.000 άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και 800.000 Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα επειδή είναι ανασφάλιστοι ή φτωχοί.Το BBC αναφέρεται επίσης στην εκτόξευση του δείκτη αυτοκτονιών κατά 35% μεταξύ 2010 και 2012, σύμφωνα με έρευνα της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης», καθώς και στην αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από το 3% στο 8% του πληθυσμού την τριετία 2009-2011.

Παράλληλα, περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης και ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 400.000 άτομα. Μάλιστα, εννέα στους 10 Ελληνες που αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ πάνω από το 60% εξ αυτών έχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 11% διδακτορικό.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ