21 Ιουλίου 2015

Χημικά όπλα κατά των Κούρδων

Βομβαρδισμοί στη Συρία

Επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του «Ισλαμικού κράτους» στο Συριακό Κουρδιστάν, αποκάλυψε χθες το ανεξάρτητο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται χρήση χημικών όπλων από τους φανατικούς ισλαμιστές σουνίτες. Εκπρόσωπος των «Δυνάμεων Προστασίας του Κουρδικού Λαού», YPG, κατήγγειλε ότι οι τρομοκράτες έπληξαν με βλήματα χημικών περιοχή της πόλης Χάσακα αλλά και το χωριό Τελ Μπρακ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του κουρδικού καντονιού Τζαζίρα. Οι Κούρδοι ήταν προετοιμασμένοι για επίθεση με χημικά, καθώς είχαν ανακαλύψει πρόσφατα στην περιοχή, σε κρησφύγετα ισλαμιστών ανταρτών, μάσκες προστασίας από χημικά όπλα.

Αμέσως μετά τη διπλή επίθεση –η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου, αλλά ανακοινώθηκε μόλις χθες– οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και τους χορηγήθηκε αγωγή.
Τα συμπτώματα των τραυματιών ήταν κάψιμο στον λαιμό, τα μάτια και τη μύτη, μυϊκοί πόνοι, έντονοι πονοκέφαλοι, εμετός και διαταραχές συγκέντρωσης και κίνησης.Δώδεκα άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται αλλά δεν έχει γίνει γνωστή η σύνθεση του δηλητηριώδους αερίου από το οποίο προσβλήθηκαν.

Μάρτυρες ανέφεραν για εκρήξεις βλημάτων που έβγαζαν κίτρινο αέριο με πολύ δυσάρεστη οσμή. Την επίθεση επιβεβαίωσε και ομάδα ξένων ειδικών οι οποίοι διεξάγουν έρευνα.Στο Συριακό Κουρδιστάν (Ροζάβα), πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές βρετανικών μαχητικών κατά του «Ισλαμικού κράτους».Το Λονδίνο δεν ανακοίνωσε επίσημα την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στη Συρία, καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας είχε δώσει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για επιθέσεις μόνο στο έδαφος του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι «η Βρετανία πρέπει να επιτεθεί κατευθείαν στην εξτρεμιστική ισλαμική ιδεολογία που δηλητηριάζει τα νεαρά μυαλά στη Βρετανία και την Αμερική».
Τα κοινωνικά δίκτυα μετέδωσαν χθες βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ανήλικο αγόρι να αποκεφαλίζει Σύρο αξιωματικό του στρατού, έξω από την πόλη Χομς.

Το νεαρό αγόρι έφερε διακριτικά της ομάδας που αποκαλείται «Λιονταράκια του Χαλιφάτου», η οποία αποτελείται από παιδιά εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας που έχουν στρατολογηθεί αναγκαστικά, έχουν εκπαιδευτεί από το «Ισλαμικό κράτος» και έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και εντατική ιδεολογική κατήχηση με κηρύγματα μίσους.Το θύμα ήταν αιχμάλωτος από την Παλμύρα, όπου συγκλίνουν μεγάλες δυνάμεις του συριακού στρατού και της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, με στόχο να ανακαταλάβουν την αρχαία πόλη.Την ίδια ώρα, στη Ράκα, την άτυπη πρωτεύουσα του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία, συνεχίστηκαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας. Χθες, ξεκίνησε και ψυχολογικός πόλεμος κατά των φανατικών ισλαμιστών, με ρίψεις προπαγανδιστικού έντυπου υλικού από αεροσκάφη στην επαρχία της Ράκα και την Ντέιρ αλ Ζορ.

Συλλήψεις

Η απειλή του «Ισλαμικού κράτους» έχει θορυβήσει και τις μοναρχίες του Κόλπου, με τη Σαουδική Αραβία να προχωράει την περασμένη εβδομάδα σε εκτεταμένες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία.Περισσότεροι από 431 Σαουδάραβες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε παράνομους πυρήνες του «Ισλαμικού κράτους» στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου.Η επιχείρηση των αρχών ασφαλείας έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την επίθεση τρομοκράτη με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά φυλακίου ελέγχου έξω από φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η αστυνομία απέτρεψε έξι επιθέσεις καμικάζι εναντίον μιας διπλωματικής αποστολής και τζαμιών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.