"Να σπείρουν τον όλεθρο στην πρόοδο της ανθρωπότητας" απειλούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον στρατηγό εν αποστρατεία Τζον Άλεν, τον απεσταλμένο δηλαδή του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που έχει αναλάβει την οικοδόμηση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης.Μιλώντας σε συνέδριο στο Κατάρ, ο Άλεν τόνισε ότι η ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους έχει παγκόσμιες επιπτώσεις και ότι η οργάνωση δεν αποτελεί απλώς ιρακινό ή συριακό πρόβλημα, αλλά "περιφερειακό πρόβλημα που τείνει να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις".Πρόσθεσε δε πως είναι καθοριστικής σημασίας όλες οι δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ να τελούν υπό την αρχή της ιρακινής κυβέρνησης. Η αποστολή της αντιμετώπισης της ροής ξένων μαχητών δεν μπορεί να βαρύνει την Τουρκία μόνο, σημείωσε εκτιμώντας πως τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ αποτελούν την "τελευταία γραμμή άμυνας".

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως περισσότεροι από 10.000 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και τη Συρία από τότε που ο διεθνής συνασπισμός ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον του, πριν από εννέα μήνες.Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε η συμμαχία στο Παρίσι, ο ίδιος είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα στον αγώνα κατά του ΙΚ αλλά ότι η οργάνωση παραμένει ανθεκτική και μάχιμη.

 "Έχουμε δει πολλές απώλειες στις τάξεις του Daesh (αραβικό ακρωνύμιο του προηγούμενου τίτλου της οργάνωσης, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε) από την έναρξη αυτής της εκστρατείας, περισσότερες από 10.000", δήλωσε ο Μπλίνκεν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Την Τρίτη, οι δυτικές και αραβικές χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών υποστήριξαν το ιρακινό σχέδιο για ανακατάληψη εδαφών έπειτα από την κατηγορία που διατύπωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός ότι η συμμαχία δεν έχει κάνει αρκετά για να βοηθήσει τη Βαγδάτη να απωθήσει τους τζιχαντιστές. "Στην αρχή αυτής της εκστρατείας είχαμε πει ότι θα χρειαστεί καιρός. Έχουμε καταστρώσει τριετές σχέδιο κι είμαστε μόνο στους εννέα μήνες", είπε ο Μπλίνκεν.
ΑΥΓΗ