05 Ιουνίου 2015

«Χοντραίνει» το παιχνίδι με τους δανειστές

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9F%CE%A5%204.6.jpg/eb8af03f-88fa-4c17-b930-1743f973c08f?t=1433403910642&imageThumbnail=3
Το Μαξίμου ρίχνει στο τραπέζι όλα τα χαρτιά ανεβάζοντας τα επίπεδα της έντασης. Τι είπε ο πρωθυπουργός σε Μέρκελ – Ολαντ και γιατί πήρε το ρίσκο να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Συζήτηση στη Βουλή με το... φάντασμα των εκλογών να πλανάται. Κρίσιμες επαφές στο G7.
Η κυβέρνηση το είπε και το έκανε: δεν πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ επειδή δεν διεφάνη συμφωνία.
Επιπλέον, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υπήρξε νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ (η δεύτερη σε δύο ημέρες), όπου ο πρωθυπουργός εξήγησε... και προφορικά στους δύο ισχυρούς της Ευρώπης τους λόγους για τους οποίους δεν αποδέχθηκε το πακέτο των προτάσεων που του επέδωσε προχθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρους των «θεσμών».Πλέον, η πολιτική διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε θρίλερ με όλο και πιο σκληρές σκηνές, καθώς το Μαξίμου ρίχνει στο τραπέζι όλα τα χαρτιά ανεβάζοντας τα επίπεδα της έντασης και ρισκάροντας απρόβλεπτες αντιδράσεις.

«Δεν πληρώνω» και μερικώς αιφνιδιασμός

Για τη μη καταβολή της δόσης κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες: «εάν διαφανεί συμφωνία, θα πληρώσουμε. Εάν όχι, δεν έχει νόημα να δώσουμε την εντολή πληρωμής για τα 300 εκατομμύρια της 5ης Ιουνίου όταν επίκεινται άλλες τέσσερις δόσεις εντός του μήνα, συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ».
Αρα, «συμφωνία με χρηματοδότηση για να πληρωθούν όλες μαζί στο τέλος Ιουνίου ή...».
Η χθεσινή εξέλιξη αιφνιδίασε το Ταμείο, χωρίς να είναι βέβαιο ότι συνέβη το ίδιο και με την ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι το μήνυμα (τουλάχιστον...) εστάλη εγκαίρως στους Μέρκελ-Γιούνκερ. Κάτι που δεν επιβεβαιώνουν από το εξωτερικό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενήμερη ήταν και «η άλλη πλευρά του Ατλαντικού», δεδομένου ότι τη νύχτα της Τετάρτης, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στον Λευκό Οίκο ξεκινούσε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Ομπάμα «για το ελληνικό ζήτημα» - με ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό «δεν πληρώνω» έχει αποδέκτη το ΔΝΤ που παραμένει αμετακίνητο στις σκληρές του θέσεις.

Εγώ υποχώρησα, εσείς επιμένετε

Για το χάσμα που (δείχνει ότι) χωρίζει την ελληνική πρόταση από το «πακέτο» των δανειστών:
Το Μαξίμου το χρέωσε ευθέως στο Ταμείο και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που στοιχίζονται πίσω από αυτό («κέντρο Σόιμπλε»). Οπως ανέφεραν μετά τη νυχτερινή τηλεδιάσκεψη κυβερνητικές πηγές, ο κ.Τσίπρας εξέφρασε στην Αγκελα Μέρκελ και στον Φρανσουά Ολάντ τη θέση ότι: «η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες».
Με άλλα λόγια, ότι οι δανειστές αγνόησαν τις τετράμηνες μετεκλογικές διαβουλεύσεις επαναφέροντας τα σημεία-αγκάθια της πέμπτης αξιολόγησης που είχαν μετατραπεί σε «κόκκινες γραμμές»– «έστω και πιο ...ξασπρισμένες στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων ή του ΦΠΑ», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.
Το μήνυμα του κ. Τσίπρα, εν προκειμένω, ήταν «εγώ έχω υποχωρήσει σε πολλά θέματα – εσείς μου ζητάτε να συνεχίσω τα υφεσιακά μέτρα του μνημονίου που δεν έχουν αποδώσει καρπούς». Ως εκ τούτου, επέμεινε στη θέση ότι «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις».

Ομπάμα-Μέρκελ και νέα πενταμερής

Θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν και άλλες τηλεφωνικές επαφές μέσα στο επόμενο τριήμερο, καθώς τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα πενταμερής Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι στη Βαυαρία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7 – αντίστοιχη, δηλαδή, με την «πενταμερή» της προηγούμενης Δευτέρας.
Μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή, έχει ήδη προγραμματισθεί συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Μπάρακ Ομπάμα, όπου το πιθανότερο είναι ότι το θέμα της Ελλάδας θα βρίσκεται στην ατζέντα.
Μέχρι αργά τη νύχτα, πάντως, δεν είχε ζητηθεί από τον κ.Τσίπρα να μετάσχει στη συνάντηση της Δευτέρας.

«Θα βγάλει ειδήσεις» η Βουλή απόψε

Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα και εντός συνόρων. Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, που θα γίνει απόψε στη Βουλή μετά από αίτημα του κ.Τσίπρα, αναμένεται θυελλώδης, ενώ δεν αποκλείεται «να βγάλει ειδήσεις».
Κυβερνητικός παράγοντας, για παράδειγμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προειδοποιήσει σαφώς και επισήμως ο πρωθυπουργός με προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με ευθύνη των δανειστών.
Θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση με τους πρώην κυβερνώντες θα είναι σκληρή, καθώς, πέραν των «συγκρίσεων», θα κληθούν να πάρουν θέση για το ποια συμφωνία θέλουν ανά «καυτό» σημείο.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (των 149 μελών) θα προσέλθει με αναπτερωμένο ηθικό σ΄αυτή τη «μάχη», μετά την απόρριψη του πακέτου προτάσεων των «θεσμών» και – κυρίως – τη μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ.
Μία ώρα νωρίτερα θα συνεδριάσει και η Κ.Ο. των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, με τους 13 βουλευτές να επικροτούν τις παραπάνω αποφάσεις.
Μαρίνα Μάνη
m.mani@euro2day.gr