29 Ιουνίου 2015

Η Πυρηνική Σαουδική Αραβία

ς
Η Σαουδική Αραβία για πολλές Αραβικές χώρες αλλά και για την Δύση ήταν μέχρι πρόσφατα ο "πλούσιος θείος" που όταν το επιθυμούσε χρησιμοποιούσε το τσέκμπουκ ( checkbook) για να ικανοποιήσει όποιον θεωρούσε φίλο.
Η Σαουδαραβική Διπλωματία φρόντιζε, αρχίζοντας από τις ΗΠΑ να δίνει απλόχερα στην Δύση, αγοράζοντας τα ομόλογα της, τις μετοχές της και προμηθευόμενη από Ρολς-Ρόϋς έως υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα. Ιδιαίτερα με τις Αραβικές και άλλες Αφρικανικές χώρες η Διπλωματία του τσέκμπουκ ήταν ιδιαίτερα αποδοτική. Ακόμη και η αλλαγή ηγεσίας στην Αίγυπτο και η επιβολή του Σίσι έγινε με Σαουδαραβική χρηματοδότηση.

Η ήρεμη αυτή πολιτική του Φύλακα της Σουνιτικής Ορθοδοξίας διαταράχθηκε ισχυρά δύο φορές.
Η πρώτη ήταν με τους πολέμους του Κόλπου, όπου η μαζική φιλική εισβολή αμερικανικών στρατευμάτων στα οποία υπηρετούσαν "άπιστοι" άνδρες και γυναίκες διατάραξε τις θρησκευτικές ευαισθησίες ενός βαθύτατα συντηρητικού Ουαχαμπιτικού κατεστημένου. Απόρροια της διατάραξης αυτής ήταν τα φανατικά ισλαμικά κινήματα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν έως το Ισλαμικό Κράτος. Όλα αυτά γεννήθηκαν και ωρίμασαν μέσα στην Σαουδική Αραβία.

Η δεύτερη διατάραξη ήταν σοβαρότερη.
Οι ΗΠΑ από την συμφωνία Κίσινγκερ για πετρέλαιο και δολάρια του 1973 ,είχαν εγγυηθεί την Ασφάλεια έναντι παντός εχθρού του Σαουδαραβικού Βασιλείου.Όταν η Κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να συνομιλήσει με το Ιράν, κύριο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας για την ηγεσία του Κόλπου και όχι μόνο, και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Σιϊτικό Ιράν που ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα, κάτι άλλαξε βαθειά στην Σαουδική Αραβία.Αυτό συνέπεσε με τον θάνατο του Βασιλιά Αμπντάλλα ,που ήταν αρκετά ανεκτικός με τα συμβαίνοντα, και την ενθρόνιση του Βασιλιά Σαλμάν ο οποίος, όπως απεδείχθη αμέσως, είναι πολύ μαχητικότερος του προκατόχου του και ο οποίος άλλαξε την τροχιά της Πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας.

Η διαμάχη με το Ιράν είναι πρωτεύοντος θρησκευτική, ουσιαστικά άσβεστη. Το Ιράν ,παρόλο που είναι βεβαρημένο με τις, αμερικανικής έμπνευσης, κυρώσεις κατάφερε με την πολιτική του να έχει κοντά του τον μισό Λίβανο, την Συρία, να ελέγχει το πλουσιότερο μέρος του Ιράκ, να έχει επιρροή στην Υεμένη και σημεία πίεσης στο Μπαχρέϊν και την Σιϊτική μειονότητα της Σαουδαραβίας.
Η Σαουδική Αραβία αισθάνεται ταυτόχρονα περικυκλωμένη από το Ιράν και εγκαταλελειμμένη από τις ΗΠΑ.Ο Βασιλιάς Σαλμάν και το επιτελείο του έσπευσαν αμέσως να αναλάβουν δράση.Με την συμμαχία τους με την Τουρκία βοηθούν συγκεκριμένες οργανώσεις στην Συρία να αυξήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Άσσαντ και σε συμμαχία με το Ισραήλ κατευθύνουν συγκεκριμένες ισλαμικές δυνάμεις εναντίον της Χεζμπολά.

Στην Υεμένη, επικεφαλής συνασπισμού κρατών του Κόλπου, ο οποίος δημιουργήθηκε με σαουδαραβική πρωτοβουλία, επιτίθενται εναντίον των Σιϊτών Χούτι.Όμως η βαθύτερη ανησυχία των Σαουδαράβων δεν είναι οι τοπικές συγκρούσεις αλλά η Στρατηγική Ασφάλεια του Βασιλείου, το οποίο απειλείται από ένα ισχυρό και μελλοντικά φιλοδυτικό Ιράν.Έχοντας αυτή την ανησυχία, παλαιότερα είχαν βρει την ακόλουθη λύση.Χρηματοδότησαν την προσπάθεια του Πακιστάν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα με την συμφωνία ότι το Πακιστάν θα έδινε πυρηνικές κεφαλές στην Σαουδική Αραβία εάν απειλείτο η Ασφάλεια τηςΜάλιστα για τον σκοπό αυτό οι Σαουδάραβες αγόρασαν κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν τις πακιστανικές πυρηνικές κεφαλές.Πρόσφατα το Πακιστάν υπαναχώρησε στην υποχρέωση αυτή, και υπάρχουν υποψίες ότι αυτό έγινε με αμερικανική παρέμβαση.

Είναι πλέον φανερό ,τόσο από δηλώσεις Σαουδαράβων ανωτάτων αξιωματούχων όσο και αξιόπιστα ρεπορτάζ των CNN και BBC και άλλων ότι οι Σαουδάραβες πλέον έχουν αποφασίσει να κατασκευάσουν την δική τους πυρηνική βόμβα.Αυτόν τον μήνα, η Σαουδική Αραβία υπόγραψε συμφωνία με την Ρωσία για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια με την οποία θα κατασκευασθούν 16 θερμοπυρηνικοί σταθμοί στην Σαουδική Αραβία.Πριν προταθεί το επιχείρημα ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες προορίζονται για ειρηνική χρήση, είναι καλό να τονίσουμε ότι αυτό δίνει δικαίωμα στην Σαουδική Αραβία να στείλει στην Μόσχα μεγάλο αριθμό φυσικών ,τεχνολόγων και άλλων επιστημόνων για εξειδίκευση στην πυρηνική επιστήμη και τεχνολογία.Ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στην Σαουδική Αραβία να εισάγει όλα εκείνα τα μηχανήματα που είναι διπλής χρήσεως ειρηνικής και πολεμικής . Τα υπόλοιπα μπορεί να τα εισάγει από το Πακιστάν που έχει καταντήσει το σουπερμάρκετ των Ισλαμικών κρατών που επιδιώκουν την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας.
Επίσης μπορεί να εισάγει σχάσιμο υλικό με την δικαιολογία των ειρηνικών αντιδραστήρων μόλις πεισθεί ο όποιος προμηθευτής να κάνει τα στραβά μάτια.

Όπως έχει επισημανθεί από ειδικούς για να κατασκευάσει την βόμβα χρειάζεται τα ακόλουθα:
• Καλό μορφωτικό επίπεδο.
• Ικανούς επιστήμονες
• Οικονομική επιφάνεια
• Τεχνολογική υποδομή
• Φόβο για την Ασφάλεια του κράτους
• Πολιτική βούληση για απόκτηση πυρηνικών όπλων

Η Σαουδική Αραβία έχει όλα τα ανωτέρω και αφιερώνει στην παιδεία το ένα τέταρτο του κρατικού Προϋπολογισμού. 200,000 Σαουδάραβες σπουδάζουν σε διακεκριμένα πανεπιστήμια κυρίως στην ΔύσηΗ Σαουδική Αραβία διαθέτει διακεκριμένους πυρηνικούς επιστήμονες που για πολλά χρόνια διεξάγουν διεθνούς επιπέδου πυρηνικές έρευνες στα πυρηνικά ερευνητικά κέντρα της χώρας αυτής.
Έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι όταν ένα κράτος έχει την βούληση και τα χρήματα μαζί με ένα αναγκαίο τεχνικό επίπεδο, μπορεί να κατασκευάσει την πυρηνική βόμβα.Η γκρίζα και η μαύρη αγορά είναι στην διάθεση της χώρας αυτής με τον τεράστιο πλούτο που επί πλέον με το διαθέσιμο πετρέλαιο μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά για αυτή ακόμη και κράτη που θα κάνουν τα στραβά μάτια όπως έχει γίνει για πιο ασήμαντες χώρες στο παρελθόν.Η Σαουδική Αραβία έχει όλα τα αυτά τα ατού και επί πλέον έχει και το υπερόπλο του πετρελαίου αν η Δύση αποπειραθεί να δυσκολέψει κάποια πυρηνική συναλλαγή.Με ένα συνδυασμό όλων των ανωτέρω είναι μόνο ζήτημα χρόνου η απόκτηση πυρηνικής βόμβας.Με το Ιράν, το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία να έχουν πυρηνικά η γειτονιά γίνεται επικίνδυνη σε λίγα χρόνια.

www.kassandros.gr
ENERGIA.GR