13 Απριλίου 2015

Ενα φορτίο S-300 για την Τεχεράνη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε σήμερα την άρση του εμπάργκο στην παράδοση εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας S-300, που είχε παραγγελθεί από το Ιράν το 2007, αλλά είχε έκτοτε ανασταλεί η αποστολή του λόγω των έντονων αντιρρήσεων από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το σχετικό συμβόλαιο είναι αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Ιράν είχε εν τω μεταξύ προσφύγει σε δικαστήριο της Γενεύης ζητώντας 4 δισ. δολάρια αποζημίωση για ζημιές που υπέστη η χώρα λόγω της παραβίασης του συμβολαίου, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση. Η Ρωσία από την πλευρά της επέμενε ότι η απόφαση της το 2010 να παγώσει την εκτέλεση του συμβολαίου βασίστηκε στις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της.

Παρότι έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία του Ιράν με τη Δύση που έχει στόχο να περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα του να παράξει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο, ακόμα δεν έχει γίνει καμία κίνηση από Ευρώπη και Αμερική, καθώς δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για το πωςκ ια πότε θα αρθούν οι κυρώσεις. Η τελική λεπτομερής συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των χωρών που αποτελούν την λεγόμενη ομάδα P 5+1 (στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία) αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ στο μέτωπο της Ουκρανίας...

Εθελοντές μαχητές κοντά στη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία
Εθελοντές μαχητές κοντά στη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία
Την ώρα που η Μόσχα έκανε την κίνηση της προς το Ιράν, άνοιγε πάλι το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας με αναζωπύρωση των συγκρούσεων μετά από ένα μήνα σχετικής ηρεμίας και ενώ Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία αλλά και η Ρωσία ετοιμάζονταν για άλλη μια συνάντηση διπλωματών σήμερα στο Βερολίνο.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν χθες σφοδρές συγκρούσεις με την συμμετοχή τανκς και πυροβολικού βόρεια του οχυρού των αυτονομιστών, του Ντονετσκ. Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο οι απεσταλμένοι κατέγραψαν τουλάχιστον 1.166 εκρήξεις στα βόρεια της πόλης και στα προάστια, όπως στο αεροδρόμιο, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν και σήμερα στο πρωί στο κέντρο του Ντονετσκ. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και έξω από το χωριό Shyrokyne στη θάλασσα  του Αζόφ και ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι εμποδίστηκε η πρόσβαση στην περιοχή στους απεσταλμένοι του.

Εανς Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 6 τραυματίστηκαν στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ουκρανικής προεδρίας, ενώ οι αυτονομιστές ανέφεραν 4 τραυματίες. Τόσο ο ΟΑΣΕ όσο και το Κίεβο υποστήριξαν ότι παρατηρήθηκαν βομβαρδισμοί από βαριά όπλα που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα μέτωπα των συγκρούσεων όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.Το Κίεβο φρόντισε να υψώσει τους τόνους, με τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών, Ντμιτρό Κούλεβα να υποστηρίζει σε ανάρτηση του στο Τwitter ότι οι αναζωπύρωση των συγκρούσεων «στήνουν το σκηνικό για άλλη μια πράξη πολιτικού δράματος, που θα παιχτεί σήμερα στο Βερολίνο».
http://www.efsyn.gr/arthro/ena-fortio-s-300-gia-tin-teherani