13 Απριλίου 2015

Στην πραγματική διάσταση

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσαν το ακριβές στίγμα της συνάντησης και φώτισαν την προοπτική των διμερών σχέσεων. Έτσι διέψευσαν έμπρακτα και υπεύθυνα φαιδρά σενάρια περί ανατροπής ή αλλαγής συμμαχιών από την Αθήνα, αλλά και για σχέδια της Μόσχας να παρεμβληθεί στη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.Οι δύο πλευρές κατέγραψαν χθες την πρόθεσή τους να εμβαθύνουν στο μέγιστο δυνατόν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς η ελληνική πλευρά να διασπά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και χωρίς η ρωσική να προχωρεί σε επιλεκτική άρση των αντιποίνων που επέβαλε στην Ε.Ε. ως απάντηση για τις σε βάρος της κυρώσεις.

Τα παραπάνω προφανώς δεν εξέπληξαν τους εταίρους μας και μεγαλώνουν την απορία για δηλώσεις, δημοσιεύματα και κινδυνολογίες που δεν θίγουν τόσο τη χώρα μας όσο την κοινή νοημοσύνη.
Ταυτόχρονα, με τη διάψευση της κινδυνολογίας, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα επιτρέπει να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά τις σχέσεις της Αθήνας με εκτός Ε.Ε. δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα: Σχέσεις αναγκαίες και ενισχυτικές του διεθνούς στίγματος της χώρας μας, σε καμιά όμως περίπτωση εναλλακτικές ή ανταγωνιστικές με τη δεδομένη, αδιαπραγμάτευτη και μη αντιστρέψιμη ευρωπαϊκή επιλογή της Αθήνας.
Γιώργος Καπόπουλος
kapopoulos@pegasus.gr