07 Απριλίου 2015

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Δύο «δώρα» θέλει ο Αλ. Τσίπρας από τον Βλ. Πούτιν

Δύο «δώρα» θέλει ο Αλ. Τσίπρας από τον Βλ. Πούτιν   Της Μανταλένας Πίου
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα σενάρια που ήθελαν να ζητά οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, έχει όμως προδιαγράψει το στίγμα των προθέσεών της, κατά τις «προπαρασκευαστικές» επισκέψεις στη Μόσχα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος εκφράζει και την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μιλήσει για «νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις».
Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, συνδέοντας άμεσα την επίσκεψη του πρωθυπουργού με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Μία προωθημένη ελληνορωσική συμφωνία είναι βέβαιο ότι θα υποβοηθήσει τα μέγιστα τη θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Αυγή».Ο υπουργός έχει ήδη προσκαλέσει ρωσικούς πετρελαϊκούς ομίλους να λάβουν μέρος στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και στη θάλασσα νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού.

Στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών, όπως έχει σκιαγραφηθεί από τον κ. Λαφαζάνη είναι η ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνον στις έρευνες πετρελαίου αλλά και στο φυσικό αέριο, από τον νέο αγωγό Turkish Stream που σχεδιάζουν οι Ρώσοι, ως τη μείωση των τιμών του αερίου για την Ελλάδα και την ελαχιστοποίηση του προστίμου που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ στη Gazprom. Επίσης έχει τεθεί η άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Το τελευταίο μάλιστα, φαίνεται πως αποτελεί μία κίνηση καλής θέλησης που μελετά εδώ και καιρό η Μόσχα για τις τρεις χώρες της Ε.Ε., που θεωρεί ως τις πιο φιλικές, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία. Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει ο ίδιος τη μερική άρση του εμπάργκο για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης από την Ελλάδα, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, που η χώρα μας θα είναι η πρώτη από τις τρεις για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί το μέτρο και η πρώτη στην οποία θα αφιχθούν Ρώσοι επιθεωρητές για να ελέγξουν τα προϊόντα πριν επαναληφθούν οι εξαγωγές.

Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες δεν έχουν ανοίξει επίσημα τα χαρτιά τους ως προς το θέμα, δεδομένου ότι το Κρεμλίνο έχει επιβάλει εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα τoυ συνόλου των χωρών της Ε.Ε., ως αντίποινα για το εμπάργκο της Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Υπάρχουν όμως σαφείς προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μη θέσει βέτο στις κυρώσεις προς τη Ρωσία, οι οποίες θεωρούνται κομβικές στην πολιτική που εφαρμόζουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον απέναντι στο Κρεμλίνο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ακόμα πιο σαφείς είναι οι προειδοποιήσεις σε σχέση με τον νέο ρωσικό αγωγό αερίου. Ο Τurkish Stream είναι ο αγωγός που σχεδιάζουν οι Ρώσοι σε αντικατάσταση του South Stream, o οποίος ματαιώθηκε μετά την παρέμβαση της Ε.Ε. Θα συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία και θα καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα η Μόσχα έχει καλέσει την Ευρώπη να κατασκευάσει τις υποδομές για την προμήθεια του αερίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η δίοδος φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα καταργηθεί από το 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δείχνει ουτε κάν να συζητά την επέκταση του Turkish Stream μέσω Ελλάδας, πρόταση που έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Aλεξέι Μίλερ στον κ. Λαφαζάνη και αναμένεται να επαναλάβει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Τσίπρα.
Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση του «ελληνικού» τμήματος του νέου αγωγού με τη ΠΓΔΜ, τη Σερβία και κατάληξη στην Ουγγαρία. Στο πρότζεκτ αντιδρά βέβαια και η Ουάσιγκτον, η οποία παραδοσιακά αντιτίθεται σε κάθε πρότζεκτ αύξησης της ρωσικής ενεργειακής επιρροής στην Ευρώπη.
Ο κ. Λαφαζάνης δεν έκρυψε τη στήριξή του στο σχέδιο, έχει δηλώσει όμως ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα για τον Turkish Stream, θεωρώντας ότι μπορεί μεν να υπάρξει κάποια ανακοίνωση «περί διερεύνησης των δυνατοτήτων κ.λπ.», χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις για τα επόμενα βήματα. Άλλωστε ακόμα ούτε η Τουρκία έχει δεσμευτεί, παρά τις θετικές δηλώσεις που συνόδευσαν τις αρχικές εξαγγελίες. Ακόμα και για την ίδια τη Ρωσία εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το έργο ή το χρησιμοποιεί για διαπραγματεύσεις, πιέζοντας μάλιστα μέσω Ελλάδας.

Σε περίπτωση πάντως που δεν κατασκευαστεί ο «τέταρτος Διάδρομος», η πιο ωφελημένη θα είναι η Γερμανία. Ο αγωγός Nord Stream, που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και λειτουργεί εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να γίνει η δίοδος για το αέριο που προορίζεται για τα Βαλκάνια και δεν θα περνά από την Ουκρανία, μέσω της οποίας τροφοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά ο ευρωπαϊκός νότος.

Στην ελληνική ατζέντα περιλαμβάνεται επίσης η μείωση από το 2016 της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα, καθώς και η ελαχιστοποίηση του «προστίμου», της ρήτρας take or pay που πρέπει να καταβάλει η ΔΕΠΑ στη Gazprom για τις ποσότητες αερίου που δεν απορρόφησε το 2014 και όπως εξελίσσεται η κατάσταση δεν θα απορροφήσει ούτε το 2015. Ο κ. Λαφαζάνης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το κόστος, από 100 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 50%.

Τα κρίσιμα ερωτήματα βέβαια είναι δύο: Tα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν οι Ρώσοι από την Αθήνα για την «ελληνική ατζέντα», αλλά και το μήνυμα που θα θελήσει να δώσει ο κ. Τσίπρας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τις επιλογές του, αν η διαπραγμάτευση φθάσει στα άκρα.

Αγροτικά προϊόντα
Πληροφορίες θέλουν τον Βλ. Πούτιν να ανακοινώνει ο ίδιος τη μερική άρση του εμπάργκο για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης από την Ελλάδα, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς το θέμα.

Προειδοποιήσεις
Υπάρχουν σαφείς προειδοποιή- σεις προς την Αθήνα να μη θέσει βέτο στις κυρώσεις προς τη Ρωσία, οι οποίες θεωρούνται κομβικές στην πολιτική που εφαρμό- ζουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον απέναντι στο Κρεμλίνο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ακόμα πιο σαφείς είναι οι προειδοποιήσεις σε σχέση με τον νέο ρωσικό αγωγό αερίου. Ο Τurkish Stream είναι ο αγωγός που σχεδιάζουν οι Ρώσοι σε αντικατά- σταση του South Stream. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δείχνει ουτε καν να συζητά την επέκταση του Turkish Stream μέσω Ελλάδας
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113497090