05 Μαρτίου 2015

Γερμανία: Η δράση του νεοναζιστικού NSU εκθέτει τους Χριστιανοδημοκράτες


Τελειωμό δεν έχουν για τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία οι περιπλοκές από την υπόθεση της ναζιστικής συμμορίας NSU, με όσα συνεχίζουν να αποκαλύπτονται σε επίπεδο κρατιδίων.
(*στη φωτογραφία: αντιφασιστική διαδήλωση στο Βερολίνο στη μνήμη των δολοφονημένων από τη ναζιστική συμμορία NSU *)

Σε οργισμένο άρθρο του στην εφημερίδα της πράσινης αριστεράς, tageszeitung, με τίτλο «Μια μαχαιριά στην καρδιά των θυμάτων» («Ein Stich ins Herz der Opfer») ο κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας, Στέφαν Ράινεκε, σημειώνει μεταξύ άλλων: «το τρίο [των δραστών] έμεινε επί δέκα χρόνια ανενόχλητο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούσαν τους δράστες αποκλειστικά στο περιβάλλον των θυμάτων- και δεν διανοήθηκαν να ερευνήσουν στον νεοναζιστικό χώρο. Πράγματι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από ανικανότητα και υφέρποντα ρατσισμό-πρόκειται για την γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην τσαπατσουλιά και την κανονική συγκάλυψη. Αυτό δεν είναι άγρια θεωρία συνωμοσίας. Διατυπώνεται έτσι στο πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής στην Ερφούρτη, το 2014». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πόρισμα αναγνώρισε επί λέξει «εύνοια [της απόκρυψης] από την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος» και «υποψίες ηθελημένου σαμποτάζ στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Ο Ράινεκε συνεχίζει ζητώντας ουσιαστικά από τη δεξιά τάση των Πρασίνων να αναλάβει τις ευθύνες της για την παράταση της συγκυβέρνησης με την CDU στην Έσση, συγκυβέρνηση που είχε προβληθεί από την τάση αυτή. Σύμφωνα με τον Ράινεκε, η εμπλοκή παραγόντων της CDU και του βαθέος κράτους στην υπόθεση της NSU καθυστερούν την απονομή ευθυνών στο κρατίδιο της Έσσης υπονομεύοντας το ηθικό πλεονέκτημα των Πράσινων και τις θέσεις του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζει τη δήλωση του Τσεμ Έζντεμιρ (ηγετικού στελέχους της δεξιάς τάσης), «κάθε κατεστραμμένο στοιχείο, κάθε αμαύρωση στοιχείων από τη βρωμιά των μυστικών υπηρεσιών, κάθε απαγόρευση μάρτυρα είναι μια ακόμα μαχαιριά στην καρδιά», διερωτώμενος αν ισχύει και για την Έσση.

Και ενώ η CDU και η CSU μοχθούν να αναγάγουν σε εσωτερικό εχθρό την κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση της Θουριγγίας, μια έκθεση-κόλαφος έρχεται να στριμώξει τους δεξιούς πολιτικούς παράγοντες, που κανακεύουν τον ακροδεξιό ταυτοτικό λαϊκισμό και τους «Pegida»: Σύμφωνα με έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από την καθημερινή εφημερίδα του Βερολίνου, «Tagesspiegel», και από τον εκπρόσωπο των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Φόλγκερ Μπεκ, οι αντισημιτικές επιθέσεις και εκδηλώσεις στη Γερμανία προέρχονται σε συντριπτικό ποσοστό από Γερμανούς ακροδεξιούς δράστες. Τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν ότι το 2013, 1.275 τέτοιες περιπτώσεις αφορούν «εγκληματικές δραστηριότητες της γερμανικής ακροδεξιάς» και 57 περιπτώσεις αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Ο Μπεκ συνόψισε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ότι «αντικειμενικά η πραγματική αντισημιτική απειλή στη Γερμανία προέρχεται από άνδρες κάθε ηλικίας με ακροδεξιά κίνητρα» και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ευθύνες της.http://left.gr/news/germania-i-drasi-toy-neonazistikoy-nsu-ekthetei-toys-hristianodimokrates