Λευκωσία: Διπλωματική γλώσσα υιοθετούν τώρα οι Βρετανοί για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, πλην όμως δεν παύουν να παραπέμπουν στο ουκρανικό. Ταυτόχρονα, σπεύδουν να υπενθυμίσουν και τη δική τους παρουσία στο νησί και την εμπλοκή τους στα θέματα ασφάλειας. Δηλαδή, η στρατιωτική τους παρουσία και στο νησί με τις Βάσεις. Σε όλα αυτά αναφέρθηκε ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία της Κύπρου με τη Ρωσία. Και είναι προφανές πως, πέρα από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων του Φόρεϊν Όφις, στο βρετανικό κοινοβούλιο αφήνουν ανοικτό το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη, βομβαρδίζοντας με ερωτήσεις, με στόχο να αποσπάσουν αρνητικές απαντήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία.


Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Συντηρητικών Νίκολας Σόαμς ρώτησε, «ποιες συζητήσεις έχει κάνει το Φόρεϊν Όφις με την κυβέρνηση της Κύπρου επί της προτεινόμενης ανανέωσης της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία».

Στην απάντησή του ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον ανέφερε αρχικά πως η βρετανική κυβέρνηση έχει γνώση των αναφορών σε πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών συμφωνιών. «Από όσο καταλαβαίνουμε, οι στρατιωτικές εκφάνσεις αποτελούν συνέχιση υπαρχουσών διευθετήσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο σε ένα φάσμα θεμάτων ασφάλειας και στρατιωτικών θεμάτων με τη Δημοκρατία της Κύπρου», σημείωσε ο Βρετανός Υπουργός.
Έκλεισε την απάντησή του με αναφορά στη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας: «Η ΕΕ έχει στείλει ένα ενωμένο μήνυμα στη Ρωσία ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ομοφώνως συμφώνησαν να επιβάλουν μέτρα κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε αυτές τις ενέργειες».

Κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου η επίσκεψη

Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι αποκλειστικό δικαίωμα της ίδιας της χώρας ως ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Σεργκέι Φιλιμόνοφ, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις Αμερικανών και Βρετανών στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία.

Η απόφαση για την επίσκεψη στη Ρωσία είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Κύπρου, και πρέπει να βλέπουμε όλοι μας με σεβασμό όλες τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης, ανέφερε ο Φιλιμόνοφ. Σημείωσε πως όταν είχε στο παρελθόν ανακοινωθεί ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου μπορεί αυτό το γεγονός να μην άρεσε στη Ρωσία, «επειδή αυτός ο επαναπροσδιορισμός πραγματοπείητο προς την κατεύθυνση της Δύσης, αλλά κανένας από τους Ρώσους πολιτικούς, από τους Ρώσους διπλωμάτες, δεν δήλωσε επίσημα, δημόσια, αυτή τη δυσαρέσκεια, επειδή θεωρούμε ότι το πώς θα καθοριστεί η εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι αποκλειστικό δικαίωμα της ίδιας της Κύπρου που είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος».

«Νομίζω θα ήταν σωστό να παραδειγματίζονται οι άλλοι από τη στάση της Ρωσίας σε τέτοιου είδους περιπτώσεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως «θα ήταν πολύ λογικό οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί να σχολιάζουν τις επισκέψεις των δικών τους αρχηγών αλλά όχι του αρχηγού ενός ξένου κράτους».

Ερωτηθείς για την ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη Τζον Κόνινγκ στον λογαριασμό του στο twitter για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, ο κ. Φιλιμόνοφ είπε πως η δολοφονία Νεμτσόφ είναι φυσικά ένα πολύ θλιβερό γεγονός και θα γίνουν έρευνες για να βρεθούν οι δολοφόνοι του. Πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να διασυνδέεται με κάποιο τρόπο αυτό το θλιβερό γεγονός με την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στη Ρωσία.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία συμφωνεί με τη θέση πως υπήρξε δυσανάλογη αντίδραση από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας και το θέμα της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, ο κ. Φιλιμόνοφ είπε πως συμφωνεί με αυτή τη θέση και έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Πηγή: Φιλελεύθερος