23 Μαρτίου 2015

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150323/engine/newego_LARGE_t_420_54483417_type12713.jpgΤα exit polls των χθεσινών νομαρχιακών εκλογών στη Γαλλία έδωσαν τη Δεξιά του Σαρκοζί να έχει προβάδισμα δύο-τριών ποσοστιαίων μονάδων από την ακροδεξιά της Λεπέν. Το Εθνικό Μέτωπο αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του, όχι όμως μέχρι του σημείου που θα του επέτρεπε να καταγράψει από τώρα τον συμβολισμό της πρωτιάς και την αξιοπιστία της πολιτικής δύναμης που διεκδικεί τη νίκη στην Προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2017.

Η πρωτιά της Λεπέν είναι ρεαλιστικός αλλά δύσκολος στόχος στον βαθμό που ο Σαρκοζί χρησιμοποιεί επιτυχώς από ό,τι φαίνεται την κατασταλτική-αυταρχική ρητορική της εκστρατείας του 2007 που του επέτρεψε τότε να διεμβολίσει την εκλογική βάση της ακροδεξιάς. Ο ανταγωνισμός Δεξιάς-ακροδεξιάς για την πρωτιά είναι πλέον συνάρτηση αν η ευαισθησία των ψηφοφόρων εκφράζεται καλύτερα σε μια σκληρή Δεξιά του νόμου και της τάξης ή σε μια λαϊκιστική αντιευρωπαϊκή Δεξιά με κύριο σύνθημα την επιστροφή στην εθνική Κυριαρχία, την έξοδο δηλαδή από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οσο θα προηγείται η Δεξιά του Σαρκοζί τόσο η Γερμανία θα έχει μειωμένα κίνητρα να χαλαρώσει την πίεση για προσαρμογή της Γαλλίας στη δημοσιονομική κανονικότητα του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον Σαρκοζί, καθώς δεν μπορεί να παίξει το χαρτί της δημοκρατικής συσπείρωσης κατά της άκρας δεξιάς. Αντίθετα, ο Σαρκοζί και η δεξιά παράταξη UMP νομιμοποιούνται στην επιχειρηματολογία ότι πλέον πρόωρες βουλευτικές εκλογές και γιατί όχι και Προεδρική εκλογή που θα τους έφερναν στην εξουσία είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί νίκη της Λεπέν το 2017. Ενα σκηνικό διπολικής αντιπαράθεσης Δεξιάς-ακροδεξιάς, με τους δύο μαζί να βάλλουν κατά του Ολάντ και των Σοσιαλιστών, είναι η χειρότερη δυνατή συγκυρία για τη Γαλλία. Στη στρατηγική του Σαρκοζί υπάρχει μια σοβαρή υποθήκη, η πλειοδοσία υποταγής σε σχέση με τον Ολάντ στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.

Αν οι Ολάντ-Βαλς προχωρήσουν σε νέο κύμα περικοπών, πώς μπορεί ο Σαρκοζί να ελπίζει ότι θα εισπράξει την κοινωνική δυσαρέσκεια όταν η Δεξιά κατηγορεί τους Σοσιαλιστές ότι δεν έχουν το θάρρος να προχωρήσουν σε τομές και προσαρμογές με υψηλό κόστος; Η αντοχή της Δεξιάς στη διόγκωση της ακροδεξιάς δεν ανατρέπει τη δυναμική της Λεπέν, της προκαλεί όμως μετεκλογική επικοινωνιακή ζημιά, ανάλογη αν όχι μεγαλύτερη από την αποσυσπείρωση που προκάλεσε η σταθερή τους τελευταίους μήνες δημοσκοπική πρωτιά του Εθνικού Μετώπου.
kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ