12 Φεβρουαρίου 2015

Ντάισεμπλούμ: Δε κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν το έκτακτο Eurogroup-Σόιμπλε: Οχι στη λέξη “τροποποίηση”

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/comics/kountouris_11-02-15.jpg?itok=C3r9TResΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισεμπλούμ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες τής ιστοσελίδας μας (www.mignatiou.com), η ελληνική κυβέρνηση ΑΠΕΡΡΙΨΕ τη λέξη extend (παράταση) και η γερμανική κυβέρνηση τη λέξη amend (τροποποίηση). Εάν δεν αλλάξουν θέση οι δύο πλευρές, είναι βέβαιο ότι θα επέλθει οριστική ρήξη, υποστήριξαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι “έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε” .Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυση μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία.
Υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης σε πολλά σημεία και με πολλούς είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών .

ΓΚΡΑΜΕΝΙΑ: Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι.

Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του τη προσεχή Δευτέρα, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υπάρχουν διαφωνίες για το ανακοινωθέν του Eurogroup-Τρεις λέξεις κλειδιά: «Extend, amend and conclude»
Η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι εταίροι της στην ευρωζώνη συνεχίζουν να διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Αθήνας μετά το τέλος της συμφωνίας στήριξης την 28η Φεβρουαρίου, με διάφορες πηγές να δίνουν αντιφατικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον καλό συνάδελφο Αργύρη Παπαστάθη του ΒΗΜΑΤΟΣ (www.tovima.gr) υπάρχει θέμα στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος στη φράση «extend, amend and conclude», παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη παράταση.
Δύο πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία, προετοιμάζεται ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αφήνει ανοικτή την περαιτέρω επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αντιθέτως, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το κύριο πρόβλημα ενδέχεται να αποδειχθεί ότι έγκειται στις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος. Οι πηγές εξήγησαν ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.
Μια ακόμη πηγή ανέφερε ότι το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, το οποίο συζητείται ακόμη και ελπίζεται ότι θα δοθεί εντός ολίγου στη δημοσιότητα, θα αναφέρει πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και να τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Φαίνεται δεν πήγαν καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση – Δυστοκία έκδοσης της ανακοίνωσης
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει η Ελλάδα, για το πώς θα διευθετηθούν τα δημοσιονομικά της Αθήνας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ. Πάντως, μέχρι της στιγμής, υπάρχει δυσκολία να συμφωνηθεί το κείμενο της ανακοίνωσης.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί που λαμβάνουν μέρος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ελλάδας και αναμένεται να δώσουν μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται στις ελπίδες τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Σύμφωνα με την Ημερησία, ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να παρουσιάσει το σχέδιο της Αθήνας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ενώ το Reuters ανέφερε ότι καθαρογράφεται το κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με διαρροές δόθηκε στην Ελλάδα προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.
Οι πρώτες διαρροές για τις συζητήσεις μέσα από το Eurogroup βγήκαν γύρω στις 10 το βράδυ και δείχνουν ότι θα πρόκειται για μια νύχτα θρίλερ με ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, «πιέσεις δέχεται η ελληνική αποστολή στο Eurogroup για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Γύρω στα 30 λεπτά κράτησε η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ελληνική πρόταση. Κατόπιν, στις διαδοχικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων υπουργών ασκήθηκαν πιέσεις για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Συγκεκριμένα, η πλευρά των Φιλανδών ξεκαθάρισε ότι τις όποιες αλλαγές του υφιστάμενου προγράμματος πρέπει να τις περάσουν από ψηφοφορία στο κοινοβούλιό τους.
http://mignatiou.com/