27 Φεβρουαρίου 2015

ΠΓΔΜ: Πολιτικός «σεισμός» από τις παρακολουθήσεις μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών

ΠΓΔΜ: Πολιτικός «σεισμός» από τις παρακολουθήσεις μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών
Την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η λειτουργία της αστυνομίας) και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ ζήτησε, σήμερα, η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης, ότι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 100 δημοσιογράφων στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ Νάσερ Σελμάνι (ο οποίος είναι μεταξύ των δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες) επισήμανε ότι ανεξαρτήτως του ποιος ευθύνεται για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, οι παραιτήσεις του πρωθυπουργού, της υπουργού Εσωτερικών και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών θα συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ακόμη, η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις από τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων της χώρας και δημοσιογράφων και ιδιοκτητών φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, από τις οποίες αποκαλύπτεται ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης της χώρας και η διαφθορά, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς περί φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, όπως και το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι όμηροι των συμφερόντων της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο των καταγγελιών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν.Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από εκατό δημοσιογράφων στη χώρα.

Ο κ. Ζάεβ παρέδωσε σε δημοσιογράφους, των οποίων παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα τους, το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ