27 Φεβρουαρίου 2015

Ως τώρα ίσχυε στην Αυστρία ένας «νόμος περί Ισλάμ» από το… 1912 H Βιέννη βάζει φρένο στο Ισλάμ

H Βιέννη βάζει φρένο στο Ισλάμ
Το τζαμί στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο της Βιέννης. Από εδώ και μπρος οι ιμάμηδες θα πρέπει να μιλάνε άπταιστα γερμανικά.
Η Αυστρία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βάζει φραγμούς στον εισαγόμενο ισλαμικό φονταμενταλισμό, απαγορεύοντας τη χρηματοδότηση μουσουλμανικών ιδρυμάτων από ξένες χώρες και επιβάλλοντας στους ιμάμηδες να μιλάνε γερμανικά. 
Εξαρχής φάνηκε ότι βασικός στόχος είναι η Τουρκία. Δεν ήταν τυχαία η άμεση αντίδραση της Αγκυρας, καθότι απειλείται η διείσδυσή της στην Κεντρική Ευρώπη. Την καλλιεργεί άλλωστε εδώ και χρόνια, με όχημα τους εκατομμύρια Τούρκους και άλλους μουσουλμάνους της Αυστρίας, της Γερμανίας, ακόμη και της Ελβετίας. «Ο νόμος αυτός μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω», διαμαρτυρήθηκε εντόνως ο ανώτατος κληρικός της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ, ισχυριζόμενος  ότι «ως τώρα δεν διατυπώθηκε κανένα παράπονο για τους ιμάμηδες που χρηματοδοτούμε στην Αυστρία». Λες και αναφερόταν στη Δυτική Θράκη.
Στην Αυστρία των 9 εκατομμυρίων ζουν 560.000 μουσουλμάνοι, κυρίως από Τουρκία, Βοσνία, Τσετσενία και Ιράν. Περίπου 200 (ακόμη και γυναίκες και ανήλικοι) πήγαν να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS, στη Συρία και το Ιράκ.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Μετά τις επιθέσεις σε Παρίσι και Κοπεγχάγη, το 58% των Αυστριακών φοβούνται ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας τους βρίσκονται σε διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης και ζητούν κάτι να γίνει.

Κάποιοι πρότειναν το Κοράνι να διδάσκεται αποκλειστικά στα γερμανικά, αλλά η κυβέρνηση το απέφυγε για να μην προκαλέσει τους μετριοπαθείς. Αλλωστε η κεντρική Ισλαμική Αρχή της Αυστρίας αποδέχθηκε το νέο νόμο, σε αντίθεση με άλλες που τον απέρριψαν ως «ρατσιστικό».

Σημειώνεται ότι ανάλογη νομοθεσία για τον περιορισμό της εξωτερικής χρηματοδότησης των ισλαμικών ιδρυμάτων προωθεί και η κυβέρνηση Βαλς, στη Γαλλία, ενώ ο Αυστριακός υπ. Εσωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, διευκρίνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός «Ισλάμ με ευρωπαϊκό χαρακτήρα».

Ως τώρα ίσχυε στην Αυστρία ένας «νόμος περί Ισλάμ» από το… 1912, δηλαδή από την εποχή της Αυστροουγγαρίας. Αφορούσε τους υπηκόους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και βόλευε αφάνταστα την Τουρκία, που εξακολουθούσε να επηρεάζει τους Αυστριακούς μουσουλμάνους, όπως τον καιρό του Αβδούλ Χαμίτ.