15 Ιανουαρίου 2015

Αστυνομικά μέτρα ακυρώνουν το «Je suis Charlie»

Όποιοι μοιάζουν ή είναι «Άραβες» την έχουν άσχημα στην Ισπανία. Η νέα οδηγία προς την αστυνομία στη «μετά Charlie Hebdo εποχή», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «20 minutos», είναι να ελέγχουν τα διαβατήρια, προκειμένου να διαπιστώνουν εάν οι κάτοχοί τους έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Συρία και ο Λίβανος. Εφόσον είναι Άραβες οι κάτοχοί τους, θα εξετάζουν εάν έχουν επάνω τους πάνω από 1.000 ευρώ, διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι «βαποράκια μετρητών» για πιθανούς τρομοκράτες.Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι αστυνομικοί θα πρέπει επίσης να μάθουν να σταματούν και να εντοπίζουν «Άραβες», χρησιμοποιώντας βίντεο από κάμερες μακριά από τις τουριστικές περιοχές, ειδικά γύρω από αεροδρόμια ή σταθμούς τρένων και να μπορούν να ελέγχουν τις ταυτότητές τους στα περιπολικά με φορητούς υπολογιστές. Στην περίπτωση που καταλάβουν ότι υπάρχει κάτι ύποπτο, θα πρέπει να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές. Σε περιπτώσεις που γίνονται έρευνες σε άτομα ή οχήματα, οι αστυνομικοί θα πρέπει επίσης να ελέγχουν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ίχνη συστατικών για την κατασκευή βομβών.

Οι ένστολοι έχουν οδηγία να προσέχουν ιδιαίτερα τους Αλγερινούς, με την επισήμανση βέβαια αφενός να «απέχουν από ρατσιστικά και ξενοφοβικά σχόλια» και αφετέρου να μην προκαλέσουν «αδιάκριτη αύξηση στον αριθμό των ελέγχων ταυτοτήτων που γίνονται σε δημόσιους χώρους».
Προς το παρόν, οι οδηγίες αυτές ισχύουν μόνο στην Ανδαλουσία, αλλά σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή στις περιφέρειες με μεγάλους πληθυσμούς, μεταξύ αυτών την Καταλονία και τη Μαδρίτη και φυσικά τους δύο ισπανικούς θύλακες στη Βόρεια Αφρική, τη Μελίγια και τη Θέουτα.

Οι κινήσεις αυτές είναι εναρμονισμένες με σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν γρήγορα και βιαστικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας είπε ότι οι πολίτες της χώρας της που μάχονται μαζί με το Ισλαμικό Κράτος θα δικάζονται με την κατηγορία της προδοσίας, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται να εκδώσει «ταυτότητες τζιχαντιστών» (δηλαδή θα κατάσχονται για τρία χρόνια οι κανονικές ταυτότητες όσων θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των εξτρεμιστών και θα αντικαθίστανται με άλλες που δεν θα επιτρέπουν την έξοδο από την χώρα)  η Ιταλία εξετάζει με ποιους τρόπους θα αυξήσει την επιτήρηση του διαδικτύου, ενώ οι Αυστριακοί ακροδεξιοί προτείνουν να ανακαλείται η υπηκοότητα για τους ύποπτους για συνεργασία με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.