15 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣΤΕ «Πυρ ομαδόν» από τους αποστράτους για τα αναδρομικά»

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προς ακύρωση οδηγούνται οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις (ν. 4307/14) και οι υπουργικές αποφάσεις που καθόρισαν μειωμένες (κατά 50% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012) αποδοχές και συντάξεις αλλά και «ψαλιδισμένα» στο μισό τα αναδρομικά που δικαιούνται οι ένστολοι.

Η μη συμmόρφωση του κράτους στις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δείχνει μια γενικότερη απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων ως φρουρών της εθνικής ασφάλειας και θεματοφυλάκων της εθνικής
Η μη συμmόρφωση του κράτους στις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δείχνει μια γενικότερη απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων ως φρουρών της εθνικής ασφάλειας και θεματοφυλάκων της εθνικής κυριαρχίας, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους οι Ενώσεις Αποστράτων (φωτογραφία αρχείου από κινητοποίησή τους)
Οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι νεότερες αυτές νομοθετικές παρεμβάσεις, με τις οποίες η πολιτεία αρνήθηκε να συμμορφωθεί πλήρως προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ που τους δικαίωσε τον περασμένο Ιούνιο, κρίνοντας τότε αντισυνταγματικές τις περικοπές του ν. 4093/12.

Νομικοί κύκλοι προεξοφλούν την ακύρωση σύντομα των ρυθμίσεων του ν. 4307/14 και της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 18-11-14 για την καταβολή των νέων αποδοχών και συντάξεων και των αναδρομικών, καθώς το ΣτΕ έχει ήδη επισημάνει ότι οποιαδήποτε νέα μισθολογική, κ.λπ., ρύθμιση δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε αποδοχές (μισθούς - συντάξεις) μικρότερες από εκείνες που έπαιρναν οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κ.λπ.) τον Ιούλιο 2012. Αλλωστε τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η κρίση ειδικής Επιτροπής του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Σ. Ρίζο για το αν θα επιβληθεί πρόστιμο ή και άλλου είδους κύρωση σε βάρος του Δημοσίου και των οργάνων του, επειδή απέφυγαν να συμμορφωθούν πλήρως προς τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των ενστόλων.

Στην Ολομέλεια
Στις νέες προσφυγές των Ενώσεων Αποστράτων, που θα εκδικαστούν και αυτές στην Ολομέλεια ΣτΕ λόγω μείζονος σπουδαιότητας, υποστηρίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε και δεν επανέφερε μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα Ιουλίου 2012, αλλά προσδιόρισε νέους συντελεστές, βασικούς μισθούς, επιδόματα, με συνέπεια να μειώνονται μισθοί και συντάξεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τον Ιούλιο 2012. Παράλληλα, με την επιστροφή μόνο του 50% των αναδρομικών (σε βάθος 3ετίας) παραβιάζεται το Σύνταγμα, αλλά και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στον νέο κύκλο προσφυγών γίνεται λόγος για αυθαίρετη, μερική και επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, για συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, με μέτρα που δεν είναι αναγκαία για την αποφυγή του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, αλλά τα οποία εξαντλούν τη φοροδοτική ικανότητα και πλήττουν ευθέως τα ελάχιστα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η μη συμμόρφωση της πολιτείας στις αποφάσεις του ΣτΕ δείχνει μια απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων ως φρουρών της εθνικής ασφάλειας και θεματοφυλάκων της εθνικής κυριαρχίας. Τονίζεται επίσης ότι τέτοιες ρυθμίσεις σε καιρούς επικίνδυνους με οξύτατες εξωτερικές απειλές πλήττουν το φρόνημα των ΕΔ και παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας στα δημόσια βάρη, της διάκρισης των εξουσιών, της έννομης προστασίας, της εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, του σεβασμού στις δικαστικές αποφάσεις.

Οι απόστρατοι κάνουν ακόμα λόγο για βαθιά και επιθετική επέμβαση στα περιουσιακά δικαιώματα, με τη μείωση της οικονομικής δυνατότητας - ρευστότητας των συνταξιούχων, σε βαθμό που θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ